обещаното увеличение

Заплатите до края на годината ще се увеличат в повечето сектори. Половината от работодателите планират вдигане на възнагражденията с до 20%, някои дори прогнозират и по-висок ръст, пише 24 часа.

Това е един от изводите от проучване на ManpowerGroup България “Заплати и допълнителни придобивки – тенденции”, в което са взели участие 513 работодатели. В повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат. Причината е липсата на достатъчно кадри.

“Обнадеждаващо е, че по-малко от един процент от българските работодатели планират да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения”, коментира Мария Стоева от компанията.

Най-съществени увеличения се предвиждат в регионите на София, Бургас и Варна – между 10 и 20%. В Пловдив също има положителни очаквания, но до 10 на сто.

Интересна тенденция, която се наблюдава в секторите “Информационни технологии” и “Аутсорсинг”, е изравняването на нивата на заплатите в София и в страната – развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година”, казва още Мария Стоева.

Именно сферата на информационните технологии е сред тези, в които се очакват масови повишения – 66% от анкетираните компании имат такива планове. В сектор “Производство” те са 49%, в “Търговия” – 44%, а 58% – в сектор “Консултантска дейност”. Увеличения се планират и в сектор “Туризъм и хотелиерство”, “Здравеопазване и фармация” и “Автомобилна индустрия”.

По отношение на допълнителните придобивки работодателите споделят по-умерени планове – 76% не прогнозират съществени промени в тази посока, а 23% планират да добавят нови придобивки към месечните пакети на служителите или да увеличат размера на съществуващите.

Наблюденията на ManpowerGroup сочат, че все повече компании планират да предложат възможности за работа от разстояние и след приключване на извънредното положение.

При позициите, за които това не е удачно, работодателите все по-често поемат транспорта на служителите.

Допълнителното здравно осигуряване също е придобивка, която работодателите в страната предлагат все по-често. Друга тенденция сред топработодателите са диманични пакети с допълнителни придобивки. Те позволяват на служителите в зависимост от актуалните им предпочитания и необходимости да модифицират своите придобивки от предварително зададен списък и да се възползват от различни възможности на месечна база.

Виж още:Преизчислиха служебно 294 000 пенсии294 065 пенсии на работещи пенсионери са били преизчислени служебно от 1 април тази година, показват…Jul 9 2021skafeto.com

Два варианта за вдигане на пенсиите, увеличават ги със 17%Сериозен ръст на пенсиите готви да предложи служебното правителство. Подготвя се към вариант за пови…Jul 8 2021skafeto.com


loading...