заплати в публичния сектор

През 2022 година правителство и парламент са успели да гласуват решения за увеличаване на заплати в публичния сектор, които ще натоварят бюджета за 2023 г. с огромна сума на годишна основа – 1,9 млрд. лв. В някои органи заплатите са вдигнати с 30%, в някои – с 20%, в трети – с 10%. Има структури, които нямат никакво увеличение. Това обяснява напрежението и стачната готовност в министерство на външните работи. Това съобщи пред БНР финансовият министър Росица Велкова.

Според закона за държавния бюджет за 2022 г. общият размер на разходите за персонал по националния бюджет без общините е 7,2 млрд. лв, съобщава „Сега“.

Велкова е на мнение, че помощите заради енрегийната криза за бизнеса и домакинствата трябва да са таргетирани към тези, които се нуждаят от тях.

„В момента се обясняваме с Брюксел дали схемата за подкрепа с по-ниски цени на горивата не нарушава правата на единния пазар, защото е насочена само към автомобили с българска регистрация. В този вид схемата ще продължи до края на годината. Идеята е подкрепата да остане само за обществения транспорт и за собствениците на лични автомобили, определен с подоходен критерий“, обясни Велкова.

Прекалено голям скок в минималната работна заплата

Исканията за минимална работна заплата от 850 лв. са прекомерни. Никога не е имало такъв драстичен скок в МРЗ. Всяко увеличение от 10 лв. в МРЗ води до влошаване на салдото по бюджета с около 50 млн. лв. При ръст от 710 на 850 лв. това е равносилно на влошаване на салдото с малко под 1 милиард лева, даде пример Велкова.

Влизането в еврозоната от 1 януари, 2024 г. категоричен приоритет за нас, това е решение, гласувано от НС с конституционно мнозинство. Ако пропуснем тази възможност, скоро прозорец за присъединяване няма да имаме, каза още Велкова. Според нея времето за техническа подготовка е достатъчно, ако работата продължи ударно.

Виж още:Супа, второ и десерт за чиновници и министри – под 7 лв.Супа или салата заедно с основно и десерт в ресторант в идеалния център на София за по-малко от 10 л…Nov 30 2022skafeto.com


loading...