запор божков

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Запор върху имоти за 940 978 лева, наложен от данъчните на свързаното с Васил Божков „Декарт“ ООД, е отменен от Софийския админстративен съд. Новината съобщи Сега след проверка в деловодството. Решението на съдия Пламен Горелски е от декември.

Фирмата е собственост на „Вабо систъмс“ ЕООД и „Видео бет“ АД. „Вабо сисъмс“ е собственост на „Нове интернал“ ООД, притежавано еднолично от Васил Божков. Това дружество е и прокурорската връзка на Божков по делото срещу Лиляна Деянова (ЛиЛана).

Повод за запорите са данъчни задължения от 117 000 лв. – главница и лихви, които „Декарт“ не оспорва. Дружеството обаче твърди, че постановлението за запорите е немотивирано и несъразмерно. Обезпечителните мерки са наредени през август 2020 г. Дружеството оспорва пред директора на НАП-София, но на 21 септември той оставя в сила мерките. Възбранени са 10 имота, собственост на дружеството. Съдът приема, че постановлението на данъчните е незаконосъобразно и неправилно. В него няма конкретни мотиви, че обезпечаването на публичното вземане от 117 000 лв. е наложително.

Вместо това данъчните се позовават на течаща от февруари 2020 г. ревизия на дружеството. Към септември, когато шефът на НАП отказва да преразгледа запорите обаче, тази ревизия още не е приключила.

Имотите са възбранени по данъчната им оценка. Съдът установява, че сборът от данъчните оценки само на първите четири имота е на стойност 180 820 лв., т.е. значително по-висока от задължението. Общата стойност на данъчните оценки на всички имоти е около 940 000 лева. С други думи е налице свръх обезпеченост на публичното държавно вземане с имущество на фирмата, обяснява съдът. И допълва, че така се препятства възможността дружеството да се разпорежда с активите си, както намери за добре. Освен това се създават и предпоставки НАП да бъде съдена по Закона за отговорността на държавата.

Така съдия Горелски връща преписката на НАП със задължителни инструкции да бъдат наложени обезпечителни мерки за 117 000 лв. Решението му е окончателно.

ВТОРИ ОПИТ

Въпреки че ревизията още тече (срокът ѝ е удължен до 7 януари т.г.) през октомври м.г. друг административен съдия – Диана Стамболова, потвърждава решението на данъчните да наложат предварителни обезпечителни мерки върху същите имоти на „Декарт“ ООД. Според предварителните резултати от ревизията към септември 2019 г. дружеството дължи общо 955 799 лв. данъци – корпоративен данък и ДДС, както и лихви.

Виж още:Събарят 4 постройки към вила „Аглика“ на Божков на ВитошаСъбарят 4 незаконни постройки край вила „Аглика“, която е собственост на бизнесмена Васил Божков, ко…Jan 21 2021skafeto.com