Мерките в България

163 вече са заразените в България от коронавируса. Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб.

18 са в София като в столицата заразените са вече 103. Още двама са заразените в Бургас, те са контактни на първите лица, поразени от вируса там. Един заразен има в Пещера. Средната възраст на починалите е 75 години.

Венцислав Мутафчийски посочи, че и младите не са защитени от вируса. При младите смъртността е по-малка, но той отново изтъкна никоя възрастова група да не се успокоява.

Наблюдава се едно безгрижие, което цари, недоволен е шефът на оперативния щаб. Това е безобразие, според него. Над 600 души са загинали за ден вчера в Италия.

Засега няма да се забрани на възрастните да посещават аптеки и магазини след 10.30 часа. Все още се учим на тази мярка, изтъкна генерал Венцислав Мутафчийски. Ако не се спазват рестрикциите може да се въведе и тази забрана.

Китай: COVID-19 може би води до трайни уврежданияБолни от новия коронавирус, които са успели да се излекуват от болестта, китайски учени са открили н…Mar 21 2020skafeto.com

Няма нужда всички болни от коронавирус да бъдат приети в болница. Кашлицата и температурата не са достатъчно симптоми, за да бъдат приети в болница, стана ясно от думите на генерал Мутафчийски.

Освен това се създавала излишна паника на хора, които са заразени с вируса и те настоявали да бъдат приети в болница. Отново шефът на щаба каза, че се правят усилия да се намали броят на заразените при пика на епидемията.

СЗО: Младите не са защитени от COVID-19Младите хора не са пощадени от коронавируса – пациентите под 50 години съставляват значителен дял от…Mar 21 2020skafeto.com

Не е ясно кога ще е пикът, но явно няма да е този месец, по думите му. Той изрази надежда пикът да е през април или май, а не през септември.

Няма изследвания дали хининът помага, стана ясно още от коментара на Мутафчийски. Имало надежда, че може да има положителен ефект. Има път, по който медикаментът, който не е разрешен за употреба у нас, да бъде въведен в употреба. Лекарството обаче ще се дава на болните в лечебни заведения в тежко състояние.

Трима са вече излекуваните от COVID-19 у насТрима са вече излекуваните от коронавируса у нас, заяви главният държавен здравен инспектор доктор А…Mar 21 2020skafeto.com

Кирил Домусчиев в направил дарение на оперативния щаб от хинин- 100 опаковки по 100 таблетки в опаковка.

Един заразен има в Токуда, млад мъж на около 30 години с двустранна бронхопневмония. В Бургас има заразен лекар, прихванал коронавируса в Пампорово. Две контактни лица с него също лекари са заразени с вируса. Тримата изисквани вече за изписани.

Венцислав Мутафчийски не одобрява разлепването на карантинни бележки на домовете на хората под карантина. Според него по време на тази епидемия у нас изболели много грозни прояви. В този момент се нуждаем болезнено от подкрепа един към друг, заяви директорът на ВМА.
627 жертви от COVID-19 в Италия за 24 часа627 жертви в Италия от вилнеещия коронавирус COVID-19 през изминалото денонощие регистрира страната,…Mar 21 2020skafeto.com

Хронологията в България:

8 март – първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март – потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март – двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март – седмата положителна проба

11 март – първата жертва в България

12 март – нови 16 положителни проби, общо 23

13 март – 7 нови положителни проби, общо 31

14 март – втора жертва на коронавируса

14 март – нови 10 положителни проби, общо 41.

15 март – 8 нови заразени с COVID-19, общо 49 (и двама починали)

16 март – Заразените вече са 67 души – с 5 повече от вчера

17 март – Вече 81 са заразените с коронавирус в България

18 март – Трета жертва на новия коронавирус. Общо 94 заразени

19 март – Общо 105 са заразените от COVID-19 в страната

20 март – 127 случаи са регистрирани у нас

20 март – Трима са вече излекуваните от COVID-19 у нас

21 март – Бройката на заразените нарасна до 163 души

Можете да следите случаите на коронавирус в България на:
➡️ сайта на Военномедицинска академия
➡️ сайта на Министерството на здравеопазването

За света на:
➡️ инфографиките на Световната здравна организация
➡️ инфографиките на Университет „Джон Хопкинс“.

loading...