четвърта жертва

15 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас. Така заразените в страната стават общо 185. 11 са в София. 8 от тях са потвърдени във ВМА и 3 в Националната лаборатория. В Стара Загора един е случаят с положителна проба, в Карлово са 2, Бургас- 2, това обяви шефът на националния щаб с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

Интензивното отделение на столичната белодробна болница е под карантина, тъй като има случаи на заразени от персонала, обясниха по време на брифинга.

„Кога ще бъде пикът? Най-вероятно до 2-3 седмици, когато ще бъде отменено извънредното положение. Маските не защитават, те са само за спокойствие. Ако пуснем пенсионерите навън с маски, това означава да ги обречем на смърт, предупреди медикът.

„Няма производител в Европа, който да снабди Италия с нужните маски. Премиерът успя да организира защитни шлемове, костюми, очила и маски за нас. Това се случи за безпрецедентно кратък срок“, каза ген. Мутафчийски.

От Логистичния щаб редовно снабдяват медицински заведения, служители, общопрактикуващи лекари, гранична полиция с предпазни средства. Освен това се прави и целево разпределение.

„Въпросът е допускаме ли, че до средата на април ще бъде овладяна епидемията. Ние все още не сме тръгнали – Испания и Италия тръгнаха. Ние все още сме в дъното на изкачването, не е ясно кога ще се изкачим и с каква скорост. Благодарение на взетите мерки се катерим по този начин, това са казали американски математици, с които работят математиците от БАН“.

Мутафчийски обяви, че лекуваме заразата по американския протокол. Това означава, че прилагаме хидроксихлороквин и азитромицин. Вчера комбинацията влезе в схемата на САЩ.

8 души са в по-тежко състояние. До 19-години има 7 процента болни, като 16 процента са от 50 до 56 години. Най-засегната възраст е тази на хората над 40 години.

Създадени са мерки, да се пази здравето на възрастните хора, но вчера е имало много груби нарушения. Вчера хората се юрнали на екскурзия на Витоша, каза Мутафчийски.

Вчера стана ясно, че общият брой на потвърдените случаи на заразени от коронавирус граждани в България се е увеличил до 163 души. Смъртните случаи в страната бяха три, оздравелите също трима.

Новите случаи в София само за вчера бяха 18. Именно в столицата се очаква развитието на вируса да е най-застрашителен за хората.

Хронологията в България:

8 март – първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март – потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март – двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март – седмата положителна проба

11 март – първата жертва в България

12 март – нови 16 положителни проби, общо 23

13 март – 7 нови положителни проби, общо 31

14 март – втора жертва на коронавируса

14 март – нови 10 положителни проби, общо 41.

15 март – 8 нови заразени с COVID-19, общо 49 (и двама починали)

16 март – Заразените вече са 67 души – с 5 повече от вчера

17 март – Вече 81 са заразените с коронавирус в България

18 март – Трета жертва на новия коронавирус. Общо 94 заразени

19 март – Общо 105 са заразените от COVID-19 в страната

20 март – 127 случаи са регистрирани у нас

20 март – Трима са вече излекуваните от COVID-19 у нас

21 март – Бройката на заразените нарасна до 163 души

22 март – Общо 185 станаха заразените с COVID-19

Можете да следите случаите на коронавирус в България на:
➡️ сайта на Военномедицинска академия
➡️ сайта на Министерството на здравеопазването

За света на:
➡️ инфографиките на Световната здравна организация
➡️ инфографиките на Университет „Джон Хопкинс“.

Вижте още:
Близо 1 милиард души са затворени по домовете заради COVID-19Почти 1 милиард души по света са затворени принудително по домовете им като спешни мерки на властите…Mar 22 2020skafeto.com

СЗО: Младите не са защитени от COVID-19Младите хора не са пощадени от коронавируса – пациентите под 50 години съставляват значителен дял от…Mar 21 2020skafeto.com

Китай: COVID-19 може би води до трайни уврежданияБолни от новия коронавирус, които са успели да се излекуват от болестта, китайски учени са открили н…Mar 21 2020skafeto.com

Черен рекорд: 800 починали от коронавирус за денонощие в ИталияИталия, най-засегнатата в момента от коронавируса страна в Европа, отбеляза нов мрачен рекорд. Близо…Mar 22 2020skafeto.com

loading...