Кунчев

Здравните власти обсъждат затягане на мерките, като до влизането им в сила ще има няколко дни. Поради динамичната ситуация в някои области в страната като Благоевград, Бургас, София-град, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, където заболеваемостта е най-висока, се обсъжда въвеждането на нови ограничения. Съответните регионални здравни инспекции след обсъждане с болниците и здравните власти по места, ще направят предложения към Националния щаб, който предстои да заседава утре. Това обяви пред медии главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на пандемичния комитет, предава Дир.бг.

Специално в София мерките ще са свързани с капацитета на заведенията и намаляването му до 50%, както работна площ, така и на лица, заети в обектите, които са със значение за общественото здраве, заведения за хранене и за развлечения. Ще има и намалено работно време до 22 ч. Ще се следи стриктно и правилото за влизане със „зелен сертификат“.

За училищата се предвижда минаване на ротационен принцип на обучение в София. Вероятно мярката ще е в сила от другата седмица. Предвижда се пети, шести, девети и 11-и клас да са в електронна среда от следващата седмица до междусрочната ваканция. От 1-ви до 4-ти клас, както и 7-и, 10-и и 12-и клас ще са в присъствена форма на обучение. Ако се стигне до четвърти етап от националния кризисен план, вероятно решение за ротационен принцип на обучение ще се вземе за цялата страна, предупреди доц. Кунчев.

Обхватът на клъстърите, по които се следи заетостта на интензивните легла у нас, е в процес на промяна, каза още Кунчев. Ще бъдат създадени пет зони, всяка от които разполага с поне една университетска болница – София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора.

За момента сертификатите за антитела няма да отпадат, но ако това бъде решено, това ще стане с достатъчно дълъг период, за да могат хората да реагират.

Въпреки предстоящото затягане на мерки заради вълната от „Омикрон“ държавният здравен инспектор все пак е оптимист, че може да последваме примера на Великобритания, където след пика на заразата и при висок процент ваксинирани, почти всички COVID мерки биват отменени.

„Мисля, че в малко по-дълъг план това е пътят. Те (Великобритания), минаха пика на вълната, докато ние още се катерим нагоре, но и имат висок процент на поставени бустерни дози и имунизация около 90 и повече процента. Мисля, че ще дойде време този подход да обсъждаме и ние, но след като мине тази вълна“, подчерта доц. Кунчев.

„Никой не може да каже кога ще свърши пандемията, но съм привърженик на теорията, че COVID-19 започва да върви по нормалния еволюционен път – да става все по-малко патогенен и да се превърне в нормална респираторна инфекция, на която няма да обръщаме чак толкова внимание. Но за това е необходимо време. Мерки като Великобритания можем да въведем когато започне спадът, както е там, и тогава, когато имаме тяхното ниво на защита с такива високи проценти на имунизирани лица“, добави главният държавен здравен инспектор.

Виж още:Завръщане към нормалното: Великобритания премахва маските, сертификатите и работата от вкъщиВеликобритания премахва ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръ…Jan 19 2022skafeto.com


loading...