Защо младите българи трудно напускат семейния дом

През миналата 2021 г. младите хора в Европейския съюз са напускали дома на родителите средна възраст 26,5 години.

В повечето северни и западни страни младите хора напускат родителския дом средно в ранните до средата на двадесетте години, докато в южните и източните страни средната възраст е в края на двадесетте или началото на тридесетте години, показва европейската статистика.

Младите жени са напуснали родителското домакинство домакинство средно около 2 години по-рано от младите мъже. В това отношение България е в една група със страни като Хърватия, Португалия, Словакия, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша.

Според данните на „Евростат“ в България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата – до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола.

Това е част от развитието. Всички ние преминаваме през различни етапи до постигането на някаква автономност, коментира пред Радио София психотерапевтът Валентина Димитрова.

По думите ѝ, на Балканския полуостров сме свикнали със зависимостта във фамилно отношение. Високият процент за България се обяснява и с това, че самите родители държат децата си в такава зависимост. Често, нещо за да стане по-бързо и по-лесно, те вършат неща вместо рожбите си. Още при възпитанието – на децата трябва да се гласува доверие и да се делегират права за самостоятелни решения и действия, за да изградят умения и навици, подчерта Димитрова.


loading...