Петков българската позиция

„Ако стигнем до 60% ваксинирани или ако паднат интензивните легла под 5%, чак тогава зеленият сертификат пада“, обяви премиерът Кирил Петков пред БНТ.

Още на 21 януари Петков заяви на пресконференция заедно с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че предлагат премахване на зеления сертификат при две условия: достигане 60% на ваксинация с две дози или когато всичките интензивни легла в страната паднат на 5% и надолу заетост от COVID-19.

В сряда съветникът на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова изненадващо каза, че сертификатът може да бъде премахнат до месец. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък обяви, че Петков му се е обадил по телефона. „Той пое два ангажимента – работната група за премахването на сертификата да продължи прекъснатата си работа и зеленият сертификат да бъде премахнат“.

В крайна сметка обаче премиерът не отстъпи от първоначалното си решение: сертификатът пада само при достигане на заявените първоначално параметри.

„Ние заварихме един модел, който беше функция на това колко са болни на 100 000 души население. Ние казахме – не, нека да направим един модел, който е функция на най-критичния аспект в ковид кризата, това са интензивните легла. Сега управляваме ковид кризата без реално да има големи мерки на затягане и това да се е отразило на възможността болни хора да имат достъп до интензивни легла“, обясни премиерът.
Ако имахме стария модел, сега цяла България щеше да е затворена, подчерта Петков.
Той допълни, че това не се случва от самосебе си – „ние свикахме лекари, епидемиолози, физици, министри и работихме по този модел“.

Петков обясни, че антиваксърите у нас не са една група, а поне 15 групи с различна мотивация. „Поканихме ги в МС да чуем техните аргументи, защото ако не се чуят, те просто стават агресивни“, допълни той.

Виж още:Съветникът на премиера за COVID: Зеленият сертификат може да отпадне до месецДо месец може да отпадне зеленият сертификат в България. Причината е, че очаквам след тази вълна мно…Feb 2 2022skafeto.com


loading...