зеления сертификат

Два дни преди обявения протест на „Възраждане“ правителството обяви, че премахва зеления сертификат. Това ще стане след три седмици, обеща на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков.

Успяхме да минем през омикрон вълна без масово затваряне, отчете министър-председателят. Към 20 март ще можем да прекратим всички ограничения, произтичащи от зеления сертификат в България, обяви той. Така документите ще останат да важат само за пътуване в чужбина, посочи той.

Датата е 20 март, но преди това ще има други поетапни облекчения, допълни здравният министър проф. Асена Сербезова. Тя за пореден път отчете, че пандемията е разкрила редица несъвършенства в системата, предава Сега.

След 2 години ограничения, трудности, идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят към добре, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За изтеклата седмица имаме 24,8% спад в заболяемостта, намаляват хората в болниците, в интензивните отделения, отчете той.

На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана в някои европейски страни – на тристъпково облекчаване, обясни Кунчев. Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февруари, дава възможност всеки стопанисващ обществен обект по свое желание да допуска клиенти без зелен сертификат, като той ще остане да важи само за персонала, каза главният здравен инспектор.

От 5 март зелените сертификати ще отпаднат за клиентите на всички обществени обекти. От същата дата ще махнем и тъмночервената зона за пътувания.

От 20 март зеленият сертификат отпада и за персонала, и за училищата.

„Червеният цвят отстъпва на жълтия. Очакваме, че в съвсем къс период ще влезем в зелена зона“, обяви Кирил Петков. Той отчете, че сме преминали през омикрон вълната без масово затваряне на училища и бизнеси. За да стигнем дотук и да успеем да овладеем тази ситуация, премиерът смята, че е помогнала и ваксинацията. „Близо 800 000 ваксини бяха поставени за тези 60 дни, много от тях бустерни дози, но и това помогна да минем през вълната“, коментира Петков, който не пропусна и да благодари на лекарите за денонощните усилия. Фокусът върху ваксинацията остава, гарантира министър-председателят.

„Усилията дават резултат в една несъвършена система с много проблеми“, допълни и здравният министър. „Не са много моментите, в които ние – епидемиолозите, се радваме да кажем нещо. Този е един от тях, защото след 2 години ограничения, трудности, сблъскване с какви не проблеми, идва моментът да кажем, че нещата вървят към добре“, коментира главният здравният инспектор доц. Ангел Кунчев. Той отчете значителен спад в заболяемостта в последната седмица – 24,8%. Настанените в болница паднаха под 6000, като тази седмица се очаква да паднат под 5000, а лекуваните в интензивни отделения паднаха под 600, каза още Кунчев.

Още от България


loading...