позиция за преговорите с Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски да направи видеообръщение на първото заседание на 48-ото Народно събрание, поискаха от ГЕРБ-СДС. Предложението им е Зеленски да произнесе реч на живо при откриването на парламента на 19 октомври, предава Дир.бг.

За целта от ГЕРБ – СДС вече са внесли в деловодството на Народното събрание писмо до главния секретар на парламента Габриела Килфанова, с което се настоява да бъде свикана работна среща между всички парламентарни групи.

Предлага се срещата да се проведе на 14 октомври от 13:00 часа, а на нея да бъдат обсъдени възможностите по постигането на консенсус по предложението и техническите подробности за организацията.

От началото на войната в Украйна Володимир Зеленски вече произнесе онлайн речи чрез видеовръзка в редица парламенти в Европа и по света, сред които пред френския, италианския, албанския, норвежкия, а така също и пред Конгреса на САЩ и пред ООН. В списъка му от видеообръщения влезе дори кинофестивалът в Кан.

Идеи и предложения за реч на живо лансираха още в предишния парламент бившите управляващи от ДБ тогава, но тогава нямаше мнозинство зад идеята.

Предложението на ГЕРБ идва малко след като на подобна среща партиите от новия парламент се споразумяха администрацията да не кани за откриването на 48-ото НС посланиците на Русия и Беларус, тъй като такива били инструкциите от ЕС и Външно министерство.

Предложението беше на ДБ, подкрепено от ГЕРБ и ПП, а впоследствие към него се присъединиха от ДПС и „Български възход“. На срещата бъдещите депутати бяха започнати с позиция на МВнР по въпроса, подписана от главния секретар на министерството.

Виж още:Парламентът няма да покани нито Митрофанова. Заформя ли се евроатлантическа коалиция?Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на 48-ото …Oct 13 2022skafeto.com


loading...