Земетресение 5

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Земетресение с магнитуд от 5 по скалата на Рихтер разлюля черноморското ни крайбрежие.

Трусът е регистриран вчера в 20.38 часа българско време, сочат данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география и Европейския сеизмологичен център.

Епицентърът е бил малко над 200 км югоизточно от Варна и на 114 км от турския град Зонгулдаг. Дълбочината на труса е 5 км., като той е усетен от жителите на двата ни най-големи черноморски града – Варна и Бургас.

Земетресението е разлюляло силно съседните на Зонгулдаг окръзи, усетило се е и в Истанбул, но слабо и за кратко.

Валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че към момента няма данни за разрушения и пострадали. Но в редица селища по черноморското крайбрежие трусът е предизвикал предизвикал паника сред населението.

Миналата седмица земетресение с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер бе регистрирано в района на Провадия и околните населени места. То е вторичен трус от серията, която се наблюдава след земетресението от 4 април с магнитуд 3 по Рихтер.

„Тогава всичко се разлюля, имахме чувството, че вторият етаж на къщата ще се срути и това продължи 5-6 секунди. Този път беше като тътен, еднократно, все едно кариерата гръмна“, споделиха снощи жители на Провадия пред Varna24.bg.

Още от България