Банско болни Зимният туризъм 2021-2022

Изключително успешен зимен сезон очаква туристическия сектор. В това бе категоричен директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, пише news.bg.

В конкретно измерение – очаква се удвояване на заетостта на легловата база в сравнение с миналата година, каквото увеличение се наблюдава и през летния сезон.

„Очаквам един много интензивен сезон и това, което видяхме през лятото – удвояване на броя на нощувките, да се повтори и зимата. Вече се виждат първите чартърни полети от Великобритания, очакваме такива от Централна Европа, Скандинавия, както и от съседните ни страни“, прогнозира експертът.

Въпреки предизвикателствата заради ковид кризата българския туризъм показва с резултатите си за изминалата година, че секторът е устойчив, обясни още председателят на Института за оценки и анализи в туризма.

„За първи път от много години през това лято се случи под чадърите и шезлонгите да няма места. Освен това много силно заработи системата къщи за гости, малки семейни хотели, балнео, спа и уелнес обекти“, позитивен в ретроспекцията си бе Драганов.

Даде и конкретни данни – докато за 2020 година малко над 5 милиона чужди граждани са влезли у нас, то през настоящата година техният брой е осезаемо по-висок – 7 милиона.

Посочи и друг много важен фактор за успеха на сектора – все по-засиленото навлизане на модерните онлайн технологии. „Бе извършена техническа революция. Бе даден ясен сигнал по отношение на това, какво е устойчив туризъм.“

Зеленият сертификат, противно на общоприетото мнение, според Румен Драганов помага на сектора. „Колкото и да имаше упреци срещу зеления сертификат, той бе въведен в най-точното време – след изтичането на летния сезон, когато всички хотели по Черноморието са затворени, и преди старта на зимния. Видяхме как ударно скочи процентът на ваксинация и как всичко работи на макс – ресторантите са пълни, моловете, концертните зали. Животът продължава.“

Въпреки сериозността си в здравен и социален аспект, ковид кризата носи косвено много позитиви, конкретно на българския туристически бранш. Причината – строгият режим и въвеждане на локдаун в редица западни държави води до сериозно увеличаване на интереса на техните граждани към дестинации като България, които са със значително по-либерални правила.

„Само за последните десетина дни, откакто Франция затвори границите си за англичани, заявките за България скочиха в пъти“, даде пример Драганов.

И завърши с позитивна прогноза – очаква се през следващата 2022 година да се стигнат 80-85% от обемите за предковидната 2019 г.


loading...