златка михайлова

Думата морал и полагането на Хипократовата клетва явно вече са отживелица и загубили стойност. Това потвърди с държанието си и д-р Златка Михайлова от столичната Окръжна болница „Св. Анна“. За изключително тревожен случай редакцията на skafeto.com бе специално алармирана от очевидци на действията на д-р Михайлова през почивните дни.

В прав текст тя е обяснила на пациента Атанас Габровски, че като няма роднини, следва да се оправя и да умира, споделиха И.Т., приятел на болния. Пациентът е бил приет по спешност в болницата в петък вечерта, като е установена силна анемия и нисък хемоглобин – 30, което според специалисти граничи със смъртта.

До днес почти не му е обърнато внимание, никой не му казва какво се случва и какво ще е необходимо. Освен плашещото от д-р Златка Михайлова преди дни: „Ще имаш нужда от много кръв за преливане. От мноооого!“

И толкова.

След днешния първи работен ден тя се свързва с някои от приятелите на Габровски, които са съдействали за приемането му, тъй като няма роднини. Пациентът е здравноосигурен, но Михайлова е категорична, че ще бъде изписан и без да е напълно здрав.

„Ще има нужда от много кръв. Аз не мога да моля за кръв, повече не ми дават. Ако не дадете поне двама днес, оправяйте се! Ще гледам да го закрепя до хемоглобин 80 и го изписвам. Пътеката е четири дни. Тук не е хотел, не може да седи вечно“, заявила д-р Михайлова.

Същите думи е казала и на болния в събота сутринта.

„Като няма роднини и близки – да се оправя, да умира, ако ще! Аз няма да му преливам от моята кръв! Ще му трябва и витамин В12, който да се влива, а след това от личния лекар да му се бие като инжекция, може да продължи и година лечението. Не ме интересува какъв е и що е, ще постои още няколко дни и да се пръждосва, изписвам го!“, са вулгарните и произнесени на висок глас думи от хематолога, твърди още И.Т.

При опит на редакцията ни да се свърже с д-р Михайлова и да я помоли за коментар тя бе повече от лаконична: „Абе, гледайте си работата! Гледайте си работата и точка по въпроса!“

Интересното е, че д-р Златка Михайлова така и не чу точно за кой пациент става въпрос. Което навежда на мисълта, че държанието ѝ към Атанас Габровски не е единичен случай.


loading...