Украински организатори

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Десетки украински бежанци, настанени в хотели в курорта „Златни пясъци“, излязоха днес на протест срещу преместването им в държавни бази, предаде БТА.

Недоволните, предимно жени и деца, носеха плакати с призив да не бъдат гонени, „Не ме карайте да сменям училище“, „Не мога да сменя семейния лекар“, „Дана Палас – нашата къща“ и др. Протестиращите скандираха „Моля, помогнете“, част от тях развяваха украинския национален флаг.

Лена, която е пристигнала у нас от град Николаев, коментира, че основните притеснения на бежанците са, че няма никаква яснота за бъдещето. Тя посочи, че те искат да останат в хотелите, в които са в момента, защото има деца, които ходят на училище и детски градини. Освен това украинците имат и лични лекари. Според нея няма и никаква яснота за държавните бази, в които ще бъдат преместени.

Екатерина Колаева, от недоволните, каза, че основната причина за протеста е страхът у хората, за това какво ще правят занапред.

Тя допълни, че в хотелите има настанени много малки деца и възрастни хора. „Не знам какви са държавните бази, не знаем къде и за колко време ще ни местят“, каза още украинката.

По-рано над 100 украински граждани и хотелиери излязоха в два поредни дни на протест в центъра на Слънчев бряг. Много от тях носеха куфари и не знаеха какво да правят. По думите им хотелиерите искали вече пари за престоя им в базите.

Част от хотелите са спрели изхранването на украинците, а в други са ги накарали да си плащат, за да останат там. Отчаяните граждани заявиха, че остават на улицатаи и призоваха правителството да преразгледа решението си за преместването им и да ги остави през зимните месеци в хотелите. И тогава украинци питаха как ще се интегрират като непрестанно ги местят.

Министерството на вътрешните работи ще трябва да актуализира данните за настанените в хотели украински бежанци, съобщи днес в Бургас служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той каза, че списъците, с които към момента се работи, не са съвсем точни.

„Направихме проверка и впрочем тя е тревожна. Нейната цел беше да се установи профилът на хората, настанени в хотелите и да се види кои от тях попадат в така наречените уязвими групи. От проверени 14 000 души, се оказа че 3 200 липсват – няма ги в местата за настаняване, където е посочено, че са“, каза Демерджиев.

След приключването на програмата за подпомагане на хотелиерите е изготвен и списък с държавните бази, в които бежанците от Украйна, получили статут за временна закрила, ще бъдат настанени. Вътрешният министър увери, че местата ще бъдат достатъчно.

„Направили сме списък с базите, в които могат да бъдат настанени украински бежанци. Проверили сме ги. В нито един момент няма да позволим да сме в ситуация, в която няма да има къде да бъдат настанени хора, които желаят да бъдат настанени. 34 000 са местата на първо четене, които установихме. Намират се в цялата страна. В момента ще предпочитаме базите, които се намират край морето, за да може преместването да стане по-лесно за тези, които се намират в района на Бургас“, каза още вътрешният министър.

Демерджиев обяви на 31 октомври, че правителството е взело решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна – да бъдат настанени в държавни бази.

„Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила“, посочи Демерджиев.

По думите му служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема.

Служебният министър на туризма Илин Димитров посочи, че страната отделя значителни финансови средства, за да помага на бягащите от военния конфликт.

Виж още:„Коалицията на войната“ одобри изпращането на оръжие в УкрайнаПарламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна. Решение, което подкрепя такава…Nov 3 2022skafeto.com