Иван Бакалов вина

Топ журналистът Иван Бакалов разказа във фейсбук за двама наши колекционери, които крият експозиции от ютии и вина на световно ниво.

Сбирката от вина, например, е оценена от американски богаташ на 1 милион долара, но българинът категорично отказал да я продаде с думите: „Пари не ми трябват”.

Ето целия пост на журналиста:

Познавам двама колекционери, които могат да спечелят много пари, но не искат. Мой познат художник колекционира ютии. Има над 1000, сред които китайски от XVII век, наричани „копринени“, европейски всякакви, до български, производство на военни заводи за армията преди век. Първите електрически и т. н. Рядка колекция, не са много по света, а неговата може би е най-сериозната. Не ще да я продаде, иска да направи музей на ютията и се кани да я дари на общината. Не съм сигурен, че държавата или общината ще направят нещо, най-вероятно ще я попилеят.

Иван Бакалов: Колекционер крие вина за $1 млн.

Другият случай е с винена колекция. Събирана близо 40 години. Притежателят й поддържа отделен апартамент с климатизация, СОТ, системи за охрана, пълен с вина на рафтове. Има вина и на 40-50 години. Повечето са български, но има от Бордо, Калифорния и т. н., стари, скъпи, станали още по-стари и скъпи. Общо 12 500 бутилки. Американски колекционер на вина видял снимки и разбрал какви вина има, предложил кръгло 1 млн. долара. За колекцията в комплект. Човекът отказал. „Не ми трябват пари“, казва пред мен.

Ако я има още България, то е заради такива хора, чешити, които пари не искат, стоят си тук на мястото като камъни.

Честит национален празник!

loading...