отцепниците

Юристката Ива Митева Йорданова – Рупчева от „Има такъв народ“ беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. „За“ гласуваха 160, нито един „против“ и 74 „въздържали се“ (от групата на ГЕРБ-СДС) в залата. От депутатите, които се включиха онлайн, имаше трима „за“ и един „въздържал се“, предава Дир.бг.

По групи подкрепата за нея изглежда така:

ГЕРБ – 75 „въздържали се“
„Има такъв народ“ – 48 „за“
„БСП за България“ – 42 „за“
ДПС – 29 „за“
„Демократична България“ – 27 „за“
„Изправи се! Мутри вън!“ 14 – „за“

Заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов изчете биографията ѝ, с уточнението, че се надява депутатите да направят разлика с предложението на ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС предложиха досегашния председател на НС Цвета Караянчева. Номинацията ѝ, обявена от Десислава Атанасова, беше посрещната с освирквания.

Ива Митева Йорданова-Рупчева, който бе предложена от „Има такъв народ“ и бе избрана със 163 гласа, става третата жена – председател на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева, и двете от ГЕРБ.

Ива Митева е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана депутат от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов.

Тя е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му.

Тя е била кадър на ГЕРБ, който обаче Борисов изпуснал и тя се е преориентирала към Трифонов.

Отговаряла е за европейското право. Кабинетът й е бил не в Народното събрание, а в Партийния дом. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Като познавач на европейското право тя е била в помощ на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент.

Народни представители със стаж дори припомнят как като шеф на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с респект към нея с “директор Митева”.

Преди това е била в същата дирекция, когато неин шеф е била проф. Емилия Друмева, която сега пък ръководи правния екип на президента. Счита се, че чрез Друмева Ива Митева е една от топлите връзки между Радев и Слави Трифонов. Другата топла връзка е съпругата на президента Десислава, която през 90-те години е работила с Трифонов в „Каналето“.

Ива Митева е била чест гост в предаването „Студио Хъ“ на телевизия 7/8, където водещ е заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, при това не само от правната комисия, се очаква кандидатурата ѝ, ако наистина бъде издигната, да събере подкрепа.

Още от България


loading...