броя на мандатите

За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата, обясни заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов по БНР. По думите му „проблем би било, ако се избере датата 26 март“.

Днес БСП връща на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет. Предстои държавният глава да разпусне Парламента и да определи дата за провеждането на петите за последните две години предсрочни избори.

Томов обясни, че за предстоящия вот трябва да се осигури хартия за около 10 хиляди секции.

„Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи. Минимумът е подсигуряването на 10 хиляди хартиени ролки“, посочи той.

„За предоставянето на 30 хиляди са необходими 50 дни. Тази информация е предоставена от БНБ“, посочи Томов.

„В края на април ще получим всичко, ако искаме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро. Предстои да подготвим избори при доста съществени промени в изборните технологии“, отбеляза Томов.

„Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места. Теоретично е възможно да се гласува само на хартия, но този шанс е малък, каза заместник-председателят на ЦИК. „ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант“, увери Томов.

„Предстои да се обсъди дали да се отпечатват протоколи с обобщени данни и те да се броят“, обясни още Томов.

„Не мога да разбера защо е разпространена тезата, че няма да се отпечатват машинни протоколи. Предстои да се вземе решение. Това би дало по-голяма сигурност“, смята той в лично качество.

„Ще направим всичко възможно отчитането на резултатите да бъде достатъчно надеждно при променените правила“, посочи Томов.

Той смята за най-притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите.

„То отваря възможност за злоупотреби. Това е личното ми мнение. Заплащането на членовете на СИК е сравнително привлекателно- една четвърт от минималната работна заплата“, посочи още той.

„Това, което би могло да създаде напрежение, е работата при отчитане на резултатите. Дано не се върнем към лошите практики. Тези избори ще бъдат тест кои промени са сполучливи. Тествахме различните видове защити, които ни предлага печатницата на БНБ и сме много доволни от резултатите“, каза Томов.

Още за Политическата криза


loading...