избори 11 юли

Президентът Румен Радев връчи мандата на БСП, с което приключва конституционната процедура в опит за съставяне на кабинет, информира Монитор.

Радев поясни, че възлага на БСП да излъчат премиер. Поясни, че е запознат с решението на БСП да върнат мандата, но добави, че ако са го променили , сега е моментът.

Още на 1 май от червената партия заявиха, че ще върнат мандата.

Сега лидерката на БСП Корнелия Нинова поясни, че желанието им било новият кабинет е предприеме мерки и ревизия на модела Борисов. В името на това подали ръка на ИТН и тя не била поета, а новите партии в НС заявили, че не биха ги подкрепили. Нинова изтъкна, че има обективна невъзможност да съставят кабинет. Именно затова и върнаха мандата.

В отговор Радев поясни, че се отива към предсрочни избори. Но ако и след тях се стигне в същата патова ситуация, то България може да изпадне и в конституционна криза. Именно затова призова партиите да преосмислят поведението си и приоритетите си и да вървят към единодействие.

Поясни, че предстоят напрегнати месеци и президентската институция ще бъде гарант. По думите му решението му е новата ЦИК да влезе в работа с разпускането на НС.

Напомни, че днес има консултации с партиите за състава на ЦИК. А на 7 май от 9.00 кандидатите ще бъдат изслушани. Очаква указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще разпусне НС, а се очертава изборите да бъдат на 11 юли.

Агитки на Борисов и Радев се надвикват пред президентството

Пълната с политически събития сряда стартира ударно и пред президентството. За 10.30 часа там бе насрочен митинг на привърженици на Бойко Борисов, водени от ММА-състезателя Станислав Недков – Стъки. Ден по-рано премиерът в оставка пробва безуспешно да отмени демонстрацията. Любопитното сега е, че група протестиращи вече са там, но пък бяха посрещнати от… контраагитка, заела места по-рано. В контрапроявата участват отец Дионисий, Йоло Денев и други лица от летните протести. Надвикването тече чрез: „Никога ГЕРБ!“, „Бойко – криминал, стига си ни крал!“ и „Радев предател!“.

Има доста полиция. Тя е разделила митингуващите, за да не се стигне до опасна близост. Двете агитки не са многолюдни, но пък създават доста шум с вувузели и песни чрез уредба.

“С мирен надпартиен протест да кажем не на комунисти, соросоиди, джендъри и национални предатели. България има нужда от държавници обединители, а не разединители и чуждопоклонници“ – такъв е официално лозунгът на митинга на Стъки. И самият той се обяви за повече демокрация след появяването си. От микрофон поздрави „пристигналите от Варна, Бургас…“. Прати поздрав и на „хората остреща“, иронизирайки ги, че не са много. По едно време сподвижниците му извиха хоро, а думата после взе медийният деятел Юлий Москов. Той разкритикува машинното гласуване и други решения на новото парламентарно мнозинство.

А остреща, другата агитка, скандира „Оставка!“.

Виж още:БСП връща за трети път мандат, остава без човек в служебния кабинет на РадевЛидерът на БСП Корнелия Нинова е поканена днес в 11 часа при президента Радев за връчване на мандат …May 5 2021skafeto.com


loading...