избори 4 април

Подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април, съобщи президентът Румен Радев в обръщение към българските граждани, предава Сега.

„Изборите придобиват съдбовно значение. Никоя от отговорните институции не предприе адекватни мерки за гарантиране на прозрачност и добри условия за провеждане на вота“, коментира Радев.

„Набиране на членове на избирателните комисии, предоставянето на държавата на лични предпазни средства, важна стъпка в тази посока. Промени в Изборния кодекс, които не биват да се изчерпват само с давена на право на глас на хората под карантина. Други не по малко важни предложения – гласуване по пощата на българи от чужбина, видео наблюдение в изборните секции и онлайн преброяване на бюлетините и изборните протоколи, премахване на ръчното броене на машинния вот“, посочи още той.

„Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да бъдат правени промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани от управляващите. Очаквам сега парламентът да бъде активен. Пандемията трябва да бъде използвана като възможност, защото се видя, че в условия на пандемия се взеха важни решения, които бяха отлагани дълго време“, допълни президентът.

Той настоя ЦИК да предприеме обучение на администрацията и на гражданите за гласуване с машините.“Събитията от миналата година показаха, че българите искат промяна. Промяна, която да се случи максимално бързо. Преодоляването на дълбоката криза изискват максимално бързо да имаме работещ парламент, както и адекватно правителство“, заяви още държавният глава.

Виж още:Иван Костов се появи и поиска изборите да са след голям празник„Имам притеснение от провеждане на избори в условие на коронакриза. При добро управление е възможно …Jan 14 2021skafeto.com

Ще има ли избори и как точно ще се гласува по време на COVID-19?С доближаването на предвидените от закона времеви граници, в които българският гражданин ще трябва д…Jan 9 2021skafeto.com

След консултациите при президента – времеви коридори за възрастните и на изборите?Не лансирам идея за провеждане на избори в два дни. Това каза президентът Румен Радев по време на ср…Jan 8 2021skafeto.com

loading...