изборните резултати

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Казусът със сложните за попълване протоколи с изборните резултати, който досега занимаваше само изборната администрация, внезапно се превърна в тежка политическа интрига, предава Сега. Това стана след като управляващите от ГЕРБ директно обвиниха опозиционните политически сили, в частност БСП, че се опитват чрез представителите си в Централната избирателна комисия (ЦИК) да прокарат изборни книжа, които да объркат изборните чиновници при сумирането на резултатите и така да се компрометира вотът.

Конспирацията се захвана да опише лично вицепремиерът Томислав Дончев, който свика извънредна пресконференция в партийната централа. „Имаме един изкуствено усложнен изборен процес и аз изобщо не мога да повярвам, че това е случайно, или че е недоглеждане. Това е нарочно, за да има повече грешки, за да се забави обработването на резултатите, за да се генерира хаос, нетърпение и да се получи една чудесна среда за политически спекулации и коментари. Имаме предизборни заявки от партийни централи и от президентството, че изборният процес ще бъде компрометиран, непрозрачен, изкривен и т.н. „, обяви той. И допълни, че следващата седмица партията му ще обяви информация, с която разполага, за „опити за провокации на локално и на национално ниво в изборния ден.“

От думите му излезе, че противниците на ГЕРБ се опитват да хвърлят страната в криза. „Каква е целта от целия този комплекс от мерки? Първата цел е персонална и политическа реабилитация на загубилите. Втората цел е създаването на дълбока констиуционна криза. Няма по-тежка криза от тази, при която имаме обявен резултат от изборния процес и една голяма част от гражданите не вярват, че това е резултатът. Това е голямата цел. В безсилието си да постигнат адекватен изборен резултат повече от една политически сили целят това – създаването на тежка конституционна криза“, драматично предрече Дончев.

Кои са заговорниците според ГЕРБ

За разлика от другите предизборни кампании, когато също са отправяли безадресни обвинения и предупреждения, че им готвят капани и скандали, този път хората на Бойко Борисов заговориха с конкретни имена. Образците на изборните протоколи са изготвени от ЦИК, а вътре в самата комисия с книжата се е занимавала работна група, оглавявана от Емил Войнов – избран за комисар от квотата на БСП. Кандидат-депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов напомни, че Войнов организира вътрешнопартийните избори, на които Корнелия Нинова е определена за водач на левицата.

„Той ли ще понесе отговорност за това, което е възможно да се случи и в изборния ден, и в изборната нощ, и в следващите няколко дни?“, попита Ципов. И, за да подсили обвиненията си, разказа случай от миналото: „На местните избори през 2019 г. неговата дъщеря, председател на СИК, беше взела със себе си вкъщи оригиналния протокол на комисията, беше му го предала и той направи опит да се проведе дискусия в ЦИК с една, единствена цел – да се внесе съмнение в честността на изборите.“

Проблемът с протокола

Дълго и доста объркано по изборните книжа на брифинга говори кандидатът за депутат Евгения Алексиева. Проблемът, по думите й, се свежда до следното: първо, протоколът е структуриран хоризонтално, а не вертикално, както са свикнали досега да го виждат членовете на избирателните комисии; второ, съдържа много ненужни данни и контроли; трето, много трудно ще бъде попълването на преференциите. Затова от ГЕРБ апелират той да бъде променен и освободен от излишната информация.

Алексиева категорично отхвърли всякаква отговорност на ГЕРБ за съдържанието на протоколите с мотива, че през миналата година депутатите от партията й са предприели стъпки за опростяването им. Същото каза и друг бивш депутат и настоящ кандидат – Десислава Атанасова. Тя заяви, че изборните комисари от квотата на БСП не са спазили опростените правила в Изборния кодекс, а напротив – вложили са в протокола допълнителни елементи, които не носят информация.

Виж още:Георги Марков: Отлагане на изборите! Иначе на 5 април ще се събудим в национална трагедияГеорги Марков, който наскоро обяви с фанфари, че отново ще бъде кандидат за депутат, след като лично…Mar 18 2021skafeto.com


loading...