Радев – говорител или президент

Изненадващо съобщение от пресцентъра на ГЕРБ обиколи медиите преди минути. След като по-арно днес Румен Радев упрекна управляващите, че са избягали от диалога за проблемите в Изборния кодекс, екипът на Бойко Борисов излезе с друга версия.

„Бойко Борисов не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес”, информираха от пресцентъра на ГЕРБ.

В съобщението се казва още, че министър-председател на България винаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план.

„Такава покана не е изпращана до него нито в Министерския съвет, нито в Централата на ПП ГЕРБ.

Бойко Борисов многократно е заявявал, че съвместната работа между институциите е ключова за стабилността и развитието на страната ни. Винаги, когато е имало предложения за диалог и срещи, Бойко Борисов се е отзовавал, както като партиен лидер, така и като министър-председател“, твърдят още пиарите на ГЕРБ.

Малко по-рано в кулоарите на Народното събрание парламентарната група на Борисов заяви, че изборните правила се решават в пленарна зала. От „Обединени патриоти” пък директно обвиниха Румен Радев в това, че с инициативите си всъщност си правел самореклама.

„Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на ниво вицепремиер, парламентарно представените партии от управляващата коалиция“, заяви самият Румен Радев след разговорите.

„Надявам се вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат (вчера в парламента беше решено работна група от всички парламентарни партии да подготви консенсусни промени в Изборния кодекс – б.р. ). Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция да има един честен изборен процес. За тази среща аз обявих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които искам да се поставят тук, това са преди всичко усъвършенстване на изборното законодателство, което трябва да започне на време. Това беше и моят мотив“, добави Радев.

„Знаем каква е динамиката на парламента и колко много проблеми има да се обсъждат, за да не потъне в тях тази важна тема и за да може този път 6 месеца преди изборите да имаме ясно и рационално изборно законодателство. Другият важен въпрос е машинното гласуване. Ако ние ще вървим и трябва да вървим според закона към машинното гласуване, процедурата трябва да започне сега. В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предните избори – машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви“, посочи още той.

„Разбира се, дистанционно, електронно гласуване. Това е изключително важна тема и аз ще настоявам тя да бъде реализирана. Тук е ролята на Министерски съвет да покаже своите амбиции и воля. Друга важна тема актуализиране на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е огромна по обем дейност. Затова са тук и представителите на ГРАО, за да стигнем до някакво решение. Това е в правомощията и отговорностите на Министерски съвет. Аз продължавам да настоявам за този диалог. Знам, че не им се иска на управляващите, но той е важен за гражданите и за българската демокрация и трябва да се случи“, подчерта още президентът.

Виж още:Президентът Румен Радев: Надежден гарант ли е Конституцията?Днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на ли…Jan 16 2020skafeto.com

Румен Радев към ДПС: НСО не е частна охранителна фирма!„Не е добре националната служба за охрана да се бърка с частна охранителна фирма“. Коментарът е на п…Jan 15 2020skafeto.com

Възходът на Румен Радев и защо има право да говори от името на народа„Възходът на Румен Радев и защо има право да говори от името на народа“ е коментар на Александър Сим…Jan 8 2020skafeto.com

loading...