измама с банкови сметки Тегленето на пари от банкомат банките пак вдигат таксите

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Пари изчезват мистериозно от банковите сметки на нищо неподозиращи хора. В края на миналата седмица напълно е източена разплащателна сметка в сливенски клон на една от големите родни банки.

Инцидентът става по обяд, докато клиентът се намирал в клона на банката, за да съобщи, че някой се опитва да направи неоторизиран превод от негово име. Докато касиерът се опитва да се свърже с отдела по поддръжка, парите изчезват. За ситуацията разказват от „Фокус“.

Историята започва, когато ден по-рано потърпевшата получава превод от 85 лв. от голяма столична фирма за експресни геодезически услуги. Преводът е извършен вечерта, когато банките вече не работят с клиенти. На другия ден, когато ограбената пътува от работното си място извън града, за да съобщи, че е получила странен превод от непозната фирма, на телефона и започват да

пристигат SMS-и от банката с авторизационен код, който да въведе заедно с ПИН-а си, за да оторизира транзакции, за които даже не знае.

Докато се намира в салона на банката и говори със служителите, парите – около 2 000 лв., се изпаряват от сметката ѝ. Потърпевшата веднага подава жалба, както в банковия филиал, така и в полицията. От „Икономическа полиция“ реагират веднага.

Установено е, че парите са изтеглени веднага от два банкомата в столицата.

Следствието продължава, но докато полицията си върши работата, банката, в която се намира изпразнената сметка, не проявява същото желание за сътрудничество, оплаква се потърпевшата. Първо не обясняват на пострадалата си клиентка, защо не са спрели неоторизираната транзакция, второ как може да се извърши мигновен превод като се заобиколи системата за двуетапна верификация, трето – не са предприети никакви действия, за да се компенсират изчезналите средства.

Пострадалата няколко пъти е питана дали е сигурна, че сама не е превела средствата си. От банката са отказали да променят статута на сметката и от активна в пасивна. Това би позволило на клиента да тегли пари, но само с дебитна карта, без активно онлайн банкиране.

Следствените действия по случая продължават, а потърпевшата се надява да си възстанови парите.