Влюбена българка

Измамите с еврофондове в България са сравними с най-големите пазари за организирана престъпност като трафик на хора, наркотрафик и незаконна търговия с горива, според „Оценка на заплахата от организираната престъпност в България 2020“, публикувана от НПО Центъра за изследване на демокрацията. За това съобщава Euractiv в дневния си бюлетин за ситуацията в Европа, предава Актуално.

Злоупотребите варират от 5-15% от фондовете, получени от бенефициентите на оперативните програми в България, според доклада. При общ бюджет от 23,2 милиарда лева (11,7 милиарда евро) потенциалните щети за програмния период 2014-2020 са между 1,16 милиарда лева (0,59 милиарда евро) и 3,48 милиарда лева (1,78 милиарда евро).

„Измамите с фондове на ЕС са специален вид престъпление, извършено от така наречените „бели якички“, а не от класическите организирани престъпни групи. Най-много нарушения са установени със средствата от Държавен фонд „Земеделие“ при субсидиите за земеделски култури, както и при изграждането на къщи за гости с пари от ЕС, които са използвани само като частни домове, пише в доклада.

В доклада се посочват и някои любопитни изводи за корупционните практики и схемите за източване на евросредства.

„Измамите със средства на Европейския съюз са особен тип престъпления, осъществявани от т.нар. бели якички, а не от класическите организирани престъпни групи. Финансовите щети се оценяват на между 70 и 300 млн. лв. годишно. Най-много нарушения са установени със средствата от Държавен фонд „Земеделие“ при субсидиите за земеделски култури, както и при изграждането на къщи за гости“, са част от констатациите в доклада.

Миналата година полицията, прокуратурата и антикорупционната комисия започнаха разследване именно за злоупотреби с европейско финансиране за изграждане на къщи за гости. Тогава оставка подаде бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и срещу него започна дело, което все още не е приключило окончателно.

„При направени проверки на финансираните къщи за гости по Програмата за развитие за селските райони 2007 – 2013 са установени нарушения, предполагащи пълно или частично връщане от бенефициентите на получените субсидии. От проверените 288 къщи, получили субсидия на обща стойност 81 млн. лв., е поискано пълно възстановяване на средствата за 158 къщи в размер на 43.1 млн. лв. и частично възстановяване за 95 къщи в размер на 3.3 млн. лв.“, се посочва в доклада на Центъра за изследване на демокрацията, като се цитират данни от Държавен фонд „Земеделие“.

Още миналата година стана известно, че от програмата са се възползвали и редица публични личности, а нарушенията доведоха до оставки, припомнят в доклада.

„Основното нарушение е използването на финансираните къщи не по предназначение за развитие на туризъм в съответните селски региони, а като имоти за лично ползване от бенефициентите. В началото на 2020 г. стана ясно, че голяма част от собствениците на къщи за гости, за които са установени нарушения на договорите за субсидии, са обжалвали исканията за възстановяване на получените суми. Под въпрос е дали има правно основание да се изисква възстановяване на получените субсидии“, констатират от Центъра за изследване на демокрацията.

24% от фирмите смятат, че има корупционни практики при управлението на средствата на ЕС, а сравнително малко фирми кандидатстват за обществени поръчки (11%) или европроекти (4%), сочат данните от изследването.

Идентифициран е и друг потенциален риск – ниският капацитет за контрол, както и нарастващият обем на европейски средства за справяне с кризата от COVID-19 създават риск за увеличение на измамите.

Забелязва се тенденцията да продължават измамите, свързани с търгове и обществени поръчки, чрез манипулиране на процедури, както и при конфликт на интереси.

Най-много нарушения са регистрирани в европейските структурни и инвестиционни фондове, както и във фондовете за подпомагане на трети страни и селскостопанските фондове. Голяма част от схемите за измама се основават на манипулиране на цените на купените активи със средства на ЕС, като се отчитат многократно по-високи цени от реално платените или се отчитат разходи, които не са направени или не са свързани с целта на полученото финансиране.

Продължават измамите със средства, предназначени за научни изследвания, като в тези измами участват няколко страни членки или трети страни, се посочва още в текста.

Още някои заключения от доклада:

– щетите от ДДС измамите бавно намаляват и през 2019 г. са били около 120 млн. лв. (12% от ДДС „липсите“ в България); използват се основно измамни схеми на вътрешния пазар на ЕС и фиктивни фактура за реклама, консултации, ремонти и др.; 80% от организираните престъпни групи за ДДС измами са в София

– според експертни оценки злоупотребите в различни европрограми варират между 5% и 50% от стойността на финансираните проекти

– през 2019 г. над 25% от всички атаки към облачните услуги на Microsoft в глобален мащаб са отправени от български IP адреси; водещи ИТ престъпления са били опити за инсталирането на зловреден код (форма на рекет със заплаха за унищожаване на блокирана информация, ако не се плати откуп, обикновено в криптовалута) и за измама

– през 2019 г. се наблюдават сигнали за наличието при киберизмамите на предимно български групи начело с български лидери; традиционно доминират международни мрежи, в много случаи доминирани от украински, руски, нигерийски и северноафрикански групи.

Още от България


loading...