Сметките за парно цената на парното 29 милиона парно изравнителните сметки

Всеки втори потребител тази година ще доплаща за парно. Това показват изравнителните сметки на топлинните счетоводители в София. Повечето от тях вече са разпратени до потребителите.

28-и блок в столичния квартал „Разсадника“ е сред първите, които са получили изравнителните си сметки за миналата зима. Причината е, че всички обитатели на вход „Д” допуснали навреме проверяващите до водомерите и топломерите, предаде Нова тв.

„В този вход има общо 24 апартамента. След идването на изравнителните сметки 16 от семействата ще трябва да доплащат на Топлофикация, а на други 8 ще им бъдат приспадани суми“.

Оник Пилибосян е домоуправител на входа и от 30 години се грижи за сметките на съседите си. Събира информация за потреблението на всеки един от апартаментите и изготвя анализ дали изплатените към Топлофикация суми отговарят на истината.

„В тези справки се дава това нещо – какво е реално разходваното за всеки един от апартаментите и реално каква му е прогнозната заложена енергия“, казва Оник.

Той споделя, че е получил изравнителната си сметка още в началото на юли и разбира, че част от платеното ще му бъде приспаднато.

„Тая година връщането ми е 16 лева, като се има предвид, че абсолютно целият вход е саниран и в същото време тези радиатори тук и в другите ми стаи не ги пускаме“, добавя Оник.

Според Оник изравнителните сметки преди всичко са математика, но изтъква, че е важно човек не само да умее да смята, но и да следи водомерите за повреди.

10% от столичани вече са получили фактурите си за отоплителния сезон.


loading...