Валери Симеонов акцията на Прокуратурата Няма да се откажа

„Имаш избор да нямаш избор“ е коментар на Любослава Русева в сайта reduta.bg. Публикуваме го без намеса.

Навремето един англичанин, собственик на конюшня в Кеймбридж, измисля нещо гениално: той предлага избор без избор. В неговия случай това изглеждало така: или вземате коня, който стои най-близо до вратата, или си тръгвате пеша. За да осигури еднакво износване на конете, Томас Хобсън просто казвал на клиентите си: „Имаш всякакъв избор, стига да е моят“.

Тъкмо този номер решиха да приложат Валери Симеонов и Менда Стоянова, за да ударят свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости чрез платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, във Фейсбук и т.н. Местата за настаняване или трябва да са изрично сертифицирани според Закона за туризма, или ще бъдат санкционирани. А „при системни нарушения“ може да се стигне дори до спиране на достъпа до съответните интернет сайтове, което доставчиците на интернет услуги в България ще са длъжни да извършат. Тоест на наказание ще подлежат и отдаващите имот под наем за туристи, и онлайн платформите.

За целта съдът ще разполага едва със 72-часов срок да се произнесе, като интернет доставчиците ще трябва да отрежат достъпа до „заподозрените“ сайтове в срок от 24 часа от публикуването на разпореждането му в сайта на Министерството на туризма. Иначе казано, прави се всичко възможно предпочитаните от туристите приложения като Airbnb и Booking.com – удобен и евтин начин за настаняване, да бъдат изтикани в дъното на „конюшнята“, за да печелят хотелите.

Впрочем Менда и Валери даже не крият кое ги дразни толкова много. „През последните години се наблюдава „бум“ в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и т.н.“, откровеничат двамата в мотивите си. И отгоре на всичко предложенията им за промени в Закона за туризма са внесени между две четения на Закона за държавния бюджет за 2020 г., тъй щото да се избегне минаването на новите разпоредби през пленарна зала два пъти и да се осуетят възможностите за възражения. Вносителите не правят и опит да крият лобистките си попълзновения в услуга на хотелиерския бизнес, част от който е и самият Симеонов, вече зам.-председател на Народното събрание.

Цитат от разследване на Димитър Байрактаров за телевизия Евроком: „Хотелът на Валери Симеонов край Златоград е достроен незаконно по времето, когато той е бил вицепремиер. Фирмата на Симеонов – „СКАТ ТВ“ ООД, притежава още един хотел – „Козият рог“ в Малко Търново, в който отсядат командировани полицаи, охраняващи границата.“ Ако някой турист предпочете по-евтина нощувка в Златоград или Малко Търново, нали се сещате колко ще му е неприятно на Симеонов? Да печели някой друг, когато „Козият рог“ е на загуба, наистина ще да се преглъща доста трудно, та затова всяка стаичка следва да се сертифицира. И понеже все някой собственик няма да изпълни новите правила, нарушението му вече ще е споделено от интернет платформата, в която е пуснал обявата си, за да се постигне и въжделеният резултат – нейното спиране.

Е, налице трябвало да е „възможност за проследимост на икономическите резултати“, макар че и сега наемодателите са задължени да подават декларация до кмета на общината, изисква се поставянето на табели, обявяването на тарифи и т.н. Естествено, има и такива, които не го правят, но да се спре заради тях достъпът до цяло приложение за туристически услуги, е невероятно крайна и крайно тъпа мярка. Именно възможността да влезеш в сайт, където ти се предлага огромен избор за настаняване, увеличи потока от туристи в София и изобщо в страната. И да, хората все повече предпочитат апартаменти пред хотелски стаи, което е по-скоро от полза – това често удължава престоя им, а оттам работи и за подобряване на икономическите резултати.

Спор няма, че тази конкуренция е неприятна за хотелиерите, но не грубото държавно администриране е начинът да им се помогне. Напротив, спре ли достъпът до интернет платформите, хотелите също ще пострадат, защото туристите няма да „избират“ и коня, който стои до вратата. Те просто ще страт да идват тук, а поправката на тандема Стоянова-Симеонов ще реализира на практика хубавата българска поговорка „Хитрата сврака – с двата крака“. Толкова хитра наистина, че сама да се набута в капана, който е приготвила за някой друг, и сама да си избоде очите, вместо да изпише вежди.

Натам вървят работите, понеже „Системата ни убива“, както твърдят майките на деца с увреждания, които продължават да протестират заради новия пост на Симеонов. Системата убива тъкмо със санкции, забрани и лобистко пробутване на поправки, които да размажат свободната инициатива. Утре ще опатка икономиката на споделянето, вдругиден ще удари нещо трето и четвърто, от което малкият и среден бизнес все още печелят. А ако в един момент държавата реши направо да експроприира апартаментите за настаняване…

Разбира се, дотам надали ще се стигне, но и така изборът на туристите вече е предрешен. Опцията да отидат другаде е на една ръка растояние, та честито, както се казва, на печелившите дестинации. Уви, Симеонов, Малко Търново няма никакъв шанс.

Още Коментари

loading...