https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Инвеститор на 2022 година стана „Алкомет“ АД – Шумен. Наградата връчи президентът на България Румен Радев на официална церемония, организирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ), която за 17-та поредна година отличи най-значими инвестиционни проекти през 2022 г.

„Тези отличия са признание не само за вашия успех, но и за вашия принос към развитието на българската държава и общество. И то принос не само с мощните финансови средства, създадените нови работни места и подпомагането на решаването на проблема“, каза президентът Радев. Той обърна внимание на факта, че предстои „трансформация на европейската икономика, на единния европейски пазар.

„Много силно позиционирани възможности на България ние да успеем да вземем много силна позиция, защото имаме почти всички и много важни суровини за бъдещето с нулеви нетни емисии, с електрическа мобилност. Имаме и базата за производство, така че аз дочакам развитието на нашия огромен потенциал да се случи много бързо. Но накъде ще върви Европа? Последните кризи показаха накъде трябва да вървим, защото кризата с коронавируса разкри дефицита на цели сектори в европейската икономика. Енергийната криза оголи болезнено нашата зависимост за доставки отвън, извън ЕС на енергийни суровини и на критично важни суровини. А войната на Русия срещу Украйна, прекъсвайки глобални вериги на доставки, показа нашата уязвимост от намалелите през последните десетилетия тежки производства в Европа“, допълни президентът.

Основните критерии, по които журито определя победителите, са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, районът, в който се създава ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие. Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.

В категорията „Инвестиция в човешки капитал“ награда получи „Роберт Бош“ ЕООД. „Групата „Бош“ и конкретно този инвеститор са в основата на един успешен модел, който отчита, че най-ценният капитал е човешкият ресурс“, каза Лазар Лазаров, служебен вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика, който връчи наградата на победителя.

Наградата в категория „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ беше присъдена на „Витте Аутомотив България“ ЕООД. „Инвестиционният интерес към България е много висок, много от инвеститорите, които вече са в България, разширяват дейността си, което показва ясно, че те се чувстват добре тук“, каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който връчи наградата на победителя.

„Интърнешънъл Арморд Груп“ е победител на категорията „Инвестиция на зелено“.

В категория „Инвестиция в иновативен бизнес“ наградата получи „Интуитив Сърджикал България“ ЕООД.

„Чрез Плана за възстановяване и устойчивост успяхме да стигнем до всички. Разписал съм 28 сертификата за приоритетни инвестиционни проекти на обща стойност над 400 млн. лв, по които ще се създадат над 2000 нови работни места. Предприемачите са подкрепени с отключването на над 1 млрд. лева под формата на дялови инструменти, по линия на Фонда на фондовете – на предприемачите ще се предоставят около 660 млн. лв. Отключихме и едно отлично взаимодействие с Европейския инвестиционен фонд“, каза служебният министър на иновациите Александър Пулев.

За „Устойчив бизнес“ бяха присъдени три награди. Те отидоха при „Карлсберг България“ АД, „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД и „Теклас България“ ЕАД.

В категория „Будител“ награда получи проф. Мартин Вечев от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (ИНСАЙТ).

Наградата в категория „За национална кауза“ беше дадена на Андрей Арнаудов – съосновател на „Bulgaria wants you“.

В категорията „Успешен стартъп“ отличие получи „Ампеко“.

Наградата в категорията „Община в България с най-много инвестиции за 2022 г.“ беше връчена на община Бургас в лицето на кмета на града Димитър Николов.