Интерконекторът Гърция - България

Интерконекторът Гърция – България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и ”Булгартрансгаз”, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август, предават от Българската национална телевизия. Процесът е изпълнен с три златни заварки.

Газопроводът ICGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

По-рано тази година IGB се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (TAP). Физическото свързване беше извършено при газоизмервателната станция на газопровода до гръцкия град Комотини.

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на „Булгартрансгаз“ участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще бъдат завършени.

Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап на реализация преди старт на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ. IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа.

Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис.

Вижте още:
Антон Кутев: Приоритет е интерконекторът с ГърцияТова да няма газ е огромен проблем и приоритет. Създадохме Щаба, за да решаваме проблемите един по е…Aug 14 2022skafeto.com

Петков и Мицотакис откриха интерконектораНека си припомним, че преди месец отново заедно с премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис поставихме н…Jul 8 2022skafeto.com

Интерконекторът с Гърция – да е готов до началото на отоплителния сезонВече сме на финалната права, има сериозна подкрепа и натиск за довършването на Интерконектора с Гърц…Apr 28 2022skafeto.com


loading...