Инфлацията ще е по-големият проблем от пандемията през 2022 г. Очакванията са на икономиста Стоян Панчев.

Той обясни, че повишението на електроенергията е световен процес, зависещ от редица фактори и до голяма степен България не може да му влияе. Очакванията са след завишените цени през първото тримесечие, натискът върху потребителите да се намали през лятото. Това зависи и от поведението на централните банки, има заявки за поведение в посока на намаляване.

„Зависи и от достъпа до енергия в Европа, защото на места има редица проблеми“, коментира още икономистът. „Може да се създаде проблем с достъпа до електричество. Когато цената при производителите расте, а в края на веригата не се покачва, страдат тези по средата- електроразпределителните дружества, като започват да не могат да изпълняват функциите си“, обясни той.

По думите му обаче компенсациите, които се дават от държавата, не са разпределени справедливо – има предприятия, които нямат проблеми с цените на тока, но получават компенсации, а има и бизнеси, които вече са увеличили цените и не се очаква да ги върнат на старите равнища при спад на цените на ел. енергия.

Наложеният мораториум за цените на тока, парното и водата за битовите потребители може да доведе до редица проблеми след себе си. Не е изключено и ново покачване в цените на електроенергията след отмяна на мораториума от месец април.

Инфлацията не се изразява само в индекса на цените и потребителската кошница. Има т.нар. скрита инфлация, която също се отразява на стандарта на живот, обясни още Панчев и посочи като пример за такава скрита инфлация ситуацията в градския транспорт – напр. Столична община разрежда мотрисите в града, тъй като не смогва на цените на електроенергията, а не може да вдигне цената на билетчето. Ако чакаш 20 минути транспорт на отидеш на работното си място, това също е инфлация, подчерта Стоян Панчев.

Той продължава да защитава тезата, че с приемането ни в Еврозоната може да се очаква сериозна инфлация, тъй като опитът показва, че това се случва със страни, които преди влизането не са се изравнили по заплати и стандарт на живот със самата зона.

Вижте още:
До кога ще растат цените на продуктите?До кога ще растат цените на продуктите е въпрос, който вълнува почти всички. Животът става все по-ск…Jan 9 2022skafeto.com

Левон Хампарцумян: Идва сметката и някой трябва да плаща„Инфлацията расте в целия свят. Тя има негативни и позитивни страни. Тя беше по един или друг начин …Jan 8 2022skafeto.com


loading...