инфлацията

Инфлацията ще е около 5%. Това е рекордно ниво. Цените на храни като домати, краставици, хляб скачат. Поскъпват основни стоки и услуги. Има растеж и в цените на горивата. Хората с ниски доходи усещат това много силно. Например хлябът ще стигне цена до 2 лв. Доходът за издръжка за 3-членно семейство трябва да е над 2000 лева. Трябва растеж на доходите при който минималната заплата да се увеличи със 17% или да е 760 лева. За 2022 година трябва да стане 1000 лева.

Това заяви Пламен Димитров от КНСБ в ефира на Нова телевизия.

По думите му цените на топлофикациите ще скочат с двуцифрени числа.

Регулаторите трябва да си влязат най-сетне във функциите, категоричен е той.

Не може да има краставици с цена 6 лв, заяви той и добави, че това е един от най-абсурдните примери за това какво се случва на пазара у нас.

„Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров. От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните. „КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари”, каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

От КНСБ посочват още, че средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв.. при 2,70 лв. през септември 2020 г. Най-висока стойност на средната цена е регистрирана в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв.

Цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива. Очакванията на синдикалистите са цената на килограм хляб до края на годината да достигне около 1,80 лв.- 2,00 лева.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за едногодишен период, драстично нарастване се наблюдава, например, при краставиците с близо 36%.

Синдикалистите смятат, че темповете на изменение на жизненонеобходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище.

Ще продължи да нараства съответно и издръжката на живота и оттам и заплатата за издръжка.

Минималната работна заплата расте от началото на годината с 6,6 на сто, но с повишаване на инфлацията на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да се запази покупателната способност на близо 502 000 души, които са наети на тази заплата.

Синдикатите настояват в отговор на поскъпването на живота да продължи ръстът на минималната работна заплата и през 2022 г. Бизнесът пък се обяви за силно стимулиране на фирмените инвестиции, ако антипандемичните мерки продължат по-дълго време и се задълбочат. И предупреждават за риск от стагниране на икономиката – висока инфлация на фона на нисък икономически растеж и проблеми и със заетостта.

Още от България


loading...