българия санкции

Какво се случва с незаконния италиански боклук, заради който прокуратурата обяви, че разследва и заместник-министър в ековедомството? Проверки бяха извършени на пристанище Варна, откъдето се предполага, че влиза боклукът. Неправителствената организация „Легамбиенте“ първа подава сигнал срещу италианската мафия за търговията с боклук.

Техен представител разказа пред Нова телевизия, че първите сигнали за екопрестъпления в Италия се появяват в зората на 90-те години. В зоната между градовете Неапол и Казерта екозащитниците засичат хиляди нелегални сметища за токсични материали и горене на пластмасови отпадъци. Затова и тази зона се нарича „Огнената земя”.

Екозащитниците от „Легамбиенте”, които са най активната организация за опазване на околната среда в Италия, засичат близо 5 000 сметища и отчитат, че земя на площ от 1763 кв. километра е натровена.

Неаполитанската област Кампаня е една от най-плодородните зони в Южна Италия. Обществото буквално експлодира, след като научава. Прокуратурата започва серия от разследвания и установява връзката между бизнесмени от Северна Италия с местната мафия „Камора”, които с помощта на някои местни политици са организирали канал за разтоварване и горене на отпадъците край Неапол. Италианските власти създават специално звено за разследване на екомафията и поставят екопрестъпленията под ударите на наказателното право за сериозни престъпления.

През 2007 година ЕК осъди Италия, че е допуснала 4 860 нелегални сметища на своя територия. Зоната край Неапол влиза под контрола на военните за 4 месеца. Сметища са затворени, Неапол се изчиства от боклука, а Италия регламентира износа на отпадъци. Оттогава са засечени и пратки с боклук за България. Неаполитански боклук бе засечен на пристанището във Варна, а вчера пак там е открит боклук от Салерно.

„Още преди 20 години богатият индустриален Север имаше нужда да се отърве от отпадъците си. Трафикът хваща посока, където намира канал, а за мафията това е средство за печалба, което не може да пропусне”, каза Микеле Буономо.

„Тук при нас се оформи един „триъгълник на смъртта” с токсични вещества. България се появи по-късно на престъпната карта. Легалните канали са към Африка, Азия, а в Европа – Австрия, Португалия и Швеция. Нелегален трафик сме засекли и към Индия и Китай”, коментира още Буономо.

Виж още:Дончев: Институциите са виновни за кризата с боклука у нас„Горенето на боклук в България достига 3,5 процента, а в някои европейски държави – до 60 процента“,…Jan 18 2020skafeto.com

Складира ли италианската мафия боклука си у нас?„Италианската мафия гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за скл…Jan 11 2020skafeto.com

Бойко Борисов: Който прави далавера с боклука, ще свърши в БеленеПремиерът Бойко Борисов заплаши, че чиновниците, които правят далавери с боклук, ще свършат кариерат…Jan 3 2020skafeto.com

loading...