Йовески

Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от близките на загиналите в инцидента край Боснек, за да се идентифицират жертвите. Това заяви ексклузивно пред bTV обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески.

Той уточни, че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските власти. Иззета е документация от фирмата превозвач „Веса Транс“. Оцелелите все още не са разпитани официално от македонското обвинение, данни са снети от прокурори в София. Йовески допълни, че напълно се доверяват на професионализма на българските си колеги.

Обвинител №1 обясни, че са уволнени двамата митничари, пропуснали автобуса да излезе от Северна Македония без необходимите документи. Предстои да бъде санкциониран и техният пряк ръководител. В системата на митницата не е отразено дали автобусът да е имал разрешително за международен превоз на пътници. Излизането на автобуса от държавата изобщо не е отразено в митническата система, според първоначалната проверка.

Македонският главен прокурор заяви, че българските власти проверяват дали е имало туби с гориво в автобуса. Той потвърди, че на мястото на инцидента е видял пластмасови туби, но те не са били изгорели. Той определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби.

„Няма да водим паралелно разследване, такова се води от прокуратурата на България – ние ще съдействаме. Ще изчакаме резултатите и тогава обвинението на Северна Македония ще вземе решение как да постъпи след това“, заяви Йовески.

Относно двете водещи версии за причината за инцидента – техническа неизправност или човешка грешка, Йовески коментира, че разследването ще покаже точните причини.

По техни данни обаче автобусът е бил почти нов и с редовен технически преглед.

Виж още:Разказът на оцелелите в ада на „Струма“: Филм на ужасите (ВИДЕО)Част от оцелелите разказаха за преживения ужас в автобуса-ковчег на „Струма“, при който загинаха 46 …Nov 24 2021skafeto.com

Eксперт за ада на „Струма“: Тези стръмни наклони, тези виражи, това пропадане на пътяИнж. Йонко Иванов е председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка и специалист с 4…Nov 24 2021skafeto.com

Адът на „Струма“: 10-членно семейство, учителка, кметски сътрудник и майка с близнаци сред загиналитеДесет души от едно семейство са сред загиналите в трагичната катастрофа на магистрала „Струма“, съоб…Nov 23 2021skafeto.com

Три версии за ада на „Струма“! Първи кадри от горящия автобус-ковчег (ВИДЕО)Три може да са причините за инцидента с автобуса на магистрала „Струма”. Такова мнение изрази по Нов…Nov 23 2021skafeto.com


loading...