https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Действията на Евгений Пригожин ще окажат влияние върху войната в Украйна. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов.

„Вагнер” е много сериозна военна сила, която участваше в инвазията в украинската държава. От тази гледна точка Русия ще загуби много”, смята той.

„Въпреки, че сме свидетели на доста голямо напрежение в управлението на Русия, походът беше неочакван. Пригожин много пъти е обвинявал и министъра на отбраната и началника на генералния щаб. Интересно ми е какви са целите му. Според мен е разчитал, че Путин ще го подкрепи в битката с опонентите му. В Русия различни групировки и политически сили създават свои армии, което е предвестник на бъдеща ситуация”, коментира още Божилов.

По думите му Пригожин твърди, че от Путин се крие много информация за случващото се в Украйна, което означава, че има други властови центрове. Според бившия зам.-министър на отбраната това е много опасно, тъй като Русия е втората ядрена сила в света.

„Гражданите на Ростов на Дон приветстваха „Вагнер”, което означава, че подкрепят бунта. Последно бях в Русия през 2017 г. Ситуацията не е обнадеждаваща за обикновените хора. Те виждат, че едни елити са много богати, а другите хора са бедни. Има корупция. Обществото е лишено от всякакви права. Така, че може да се мисли, че това е и подкрепа за някаква промяна”, обясни още Божилов. Според него руското ръководство има достатъчно лостове, за да налага своето управление, но все пак станалото е сериозен удар по популярността на руския президент.