каква пролет ни чака

Мнозина се питат каква пролет ни чака? До края на зимата остава все още достатъчно време, за да ни поднесе някоя изненада, но поне според водещите световни метеорологични централи, втората и половина също ще бъде мека и, за съжаление – предимно суха, с поднормени валежи, пише Дир.бг.

Какво да очакваме от пролетта в температурно и валежно отношение? Важно е да се знае, че не съществува значима корелация между зимата и последващата пролет в температурно отношение. Тоест, ако зимата е мека, както до момента и както сочат прогнозите за остатъка и, това не означава, че пролетта ще бъде мека или напротив – хладна.

През последните две десетилетия има случаи и на нормална, и на прохладна, но и на доста топла пролет. Последните две години, например, пролетта беше доста топла. преди две години месец април беше с дневни температури, характерни за класическия юни от миналия век – по-високи от нормалните с над 4 градуса, а последният март също беше много топъл денем, с майски максимуми, макар, вярно – по-малко над обичайните минимални температури около нулата. Той беше по-топъл от обичайното с повече от 3 градуса.

В двата случая, през деня времето е много комфортно, с температури около и над 20 градуса, а в априлския случай – и с такива, доближаващи, а в низините и достигащи 30 градуса. При това, заради все още по-ниското слънце и относително по-кратък ден, както и антициклоналното време, следобедните бури са по-редки, в сравнение с месец май, когато често за периоди от по няколко дни ежедневно се изсипват краткотрайни порои. Предстоящата пролет, според прогнозите на американската агенция NOAA, ще бъде с температури, над обичайните. При това, температурната аномалия ще бъде най-голяма в началото, а после ще намалява до почти нормални за месеца температури през май.

В зависимост от някои допълнителни фактори, средните месечни температури през март ще бъдат с 2 до 4 градуса над обичайните в началото, а априлските – също, макар с малко по-малка аномалия. Може да се каже, че фактически времето през първата половина на пролетта ще изпреварва климатичните стойности с близо месец: дневните температури през март ще бъдат близки до априлските, а априлските – като тези през първата половина на месец май. Следва да се има предвид, че заради „наследството на зимата“ – по-хладния и обикновено – по-сух въздух от този в следващия съответно месец, сутрин минималните температури ще бъдат по-ниски: през март и, евентуално първите дни на април – около или малко над нулата или с малки едноцифрени стойности.

„Отплатата“ за това, при ясно време, биха били хубавите следобедни стойности от над 20 и дори около 24-26 градуса в някои дни, особено през април. Това важи за време в условията на антициклонално поле. При циклонално такова(и наднормени температури), следобедните стойности биха били по-ниски, но за сметка на съответно по-високите комфортни сутрешни такива, на безопасно „разстояние“ над нулата. В сравнение с последните няколко години, когато с едно единствено изключение зимите също бяха меки, но прогнозните модели сочеха обичайни пролетни температури в прогнозите, сега има впечатляващо единодушие за доста топла пролет, поне в началото и, донякъде, средата й. Разбира се, има още месец и половина и всичко може да се промени до началото на климатичната пролет, 1 март.

Сега да погледнем накратко прогнозите за очакваните месечни валежи. До края на зимата, за съжаление, според тях, не ни очаква някаква генерална промяна: остава сухо, много по-сухо от обичайното. След един преходен март, с колеблив сигнал по отношение на валежите, моделите рисуват по-добри перспективи за очакваните валежи, които за нашия регион за месеците април и май ще бъдат около или дори малко над обичайните, според дългосрочните прогнози.

Обобщено: Очаква се топла пролет, с валежи около или малко над обичайните, поне според актуалните прогнози на климатолозите.

Виж още:Топ климатологът Георги Рачев за водната криза: Валежи не се задават, в Перник ще става все по-лошоТопклиматологът професор Георги Рачев направи много притеснителна прогноза във връзка с водната криз…Jan 17 2020skafeto.com

Meteo Balkans за времето до края на януари: Лошо, много лошо (КАРТИ)От Meteo Balkans обявиха прогнозата си за времето до края на януари. Според синоптиците към момента …Jan 16 2020skafeto.com

loading...