Какви коледни надници да очакваме ако работим по празниците
Снимка: Magnet.me on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

От „Главна инспекция по труда“ напомнят на работниците и служителите, които ще полагат труд по време на коледните  и новогодишните празници, че трябва да получат минимум двойна надница за работата на официален празник. Размерът на заплащането става четворен, ако трудът в тези дни е и извънреден, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

Съгласно Кодекса на труда официални празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари 2023 година. Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни с т.нар. неприсъствени дни, поради което за Коледа ще се почива и на 27 и 28 декември, а за Нова година – на 2 януари.

Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. с увеличение единствено за извънредния труд и то със 75%. За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя с нарочна заповед, издадена поне 24 часа по-рано.

При сумирано изчисляване на работното време, когато в празничните дни се полага труд по график, той не е извънреден труд. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

Инспекцията по труда призовава служителите, които ще работят по време на празниците, да не се доверяват само на устни договорки с работодателите. За да могат да защитят адекватно правата си, те трябва да имат писмено доказателство, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя с нарочна заповед, издадена поне 24 часа по-рано.

При сумирано изчисляване на работното време, когато в празничните дни се полага труд по график, той не е извънреден труд. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

За всички пенсионери у нас тази година има коледни надбавки от по 70 лева.