Как да пестим енергия в дома

С настъпването на пандемията от COVID-19 хората се принудиха да прекарват по-голямата част от времето си вкъщи. Някои от тях пренесоха работата си вкъщи и така разходите за електричество и отопление, които преди се поемаха от работодателя в офиса, сега се начисляват върху сметките на домакинствата.

Други запълват времето си вкъщи с по-честа и дълга употреба на домакински електроуреди (готварски печки, перални машини, кафемашини), с продължително гледане на телевизия или използване на компютър. Всичко това се отразява върху сметките за електричество и отопление, а от там и върху бюджета на домакинствата. Като резултат се увеличава и въглеродният отпечатък, който оставяме върху планетата Земя.

Онлайн платформата ACT4ECO може да бъде верен помощник на домакинствата в пестенето на енергия у дома. Тя представя достъпна информация за различни мерки, които може да приложите у дома – както по-прости и лесно приложими в ежедневието, така и мерки, изискващи по-голяма инвестиция, но с по-дългосрочен ефект върху намаляванена енергийното Ви потребление. Платформата съдържа 22 теми, разпределени в 5 категории:

– Производство на собствена енергия у дома.

– Управление на енергийното потребление.

– Енергийно обновяване на дома.

-Интелигентно енергийно потребление.

– Устойчиви навици за отговорно потребление на енергия.

Eто и някои конкретни съвети от платформата, които веднага можете да започнете да прилагате в ежедневието си, за да намалите сметките си за електроенергия:

Ако вашето домакинство е малко, сигурно често ви се налага да пускате пералня, преди барабана й да е запълнен изцяло. А така хабите излишна енергия. Следващият път, когато купувате пералня машина, изберете модел с правилния капацитет (в кг.) за Вашето домакинство. Всъщност, това важи за всички електроуреди.

Когато времето позволява, изсушете дрехите си навън, на въздух (което е безплатно), вместо да използвате сушилнята (която консумира енергия).

Ако закупите енергийно-ефективен хладилник, имайте предвид следното:

-Изберете правилния размер за своите нужди.

-Съхранявайте продуктите си правилно, така че въздухът да може лесно да циркулира.

-Настройте правилната температура на охлаждане.

-Старайте се по-рядко да отваряте вратата на хладилника.

Добър пример за начин, по който бихте могли да намалите енергийните си потребности и съответно потребление, е използването на съдове за готвене с размер, отговарящ на диаметъра на използваните от вас котлони.

Знаете ли, че затоплянето на вода формира около 15% от консумираната енергия на домакинствата в Европа? Това означава, че ако взимате душ за по-малко време от обичайното, и регулирате температурата на водата според зимния и летния сезон, ще спестите енергия.

Може да спестите до 25 % от сметките за електричество на Вашето домакинство, ако подмените дограмата си с по-енергийно ефективна, ако направите добра изолация на стените в дома си и се уверите, че системите Ви за отопление и климатизация са в изправност.

Вместо да носите само тениска в къщи, защото домът ви е добре изолиран и топъл, намалете температурата в стаята и носете по-топли дрехи.

Тази проста препоръка ще понижи сметката ви за ток. А спестеното може да е значително. Задавайки на климатика с 1°C по-ниска температура (при затопляне през зимата) или с 1°C по-висока температура (при охлаждане през лятото) ще спестите до 7% от консумираната енергия. Имайте предвид, че Световната здравна организация (СЗО) препоръчва 18°C като идеалната температура за вашия дом, ако сте здрави и добре облечени.

Колко плащате за слънчевата светлина? Именно … Възползвайте се от слънчевата светлина и не забравяйте да гасите осветлението, когато излизате от стаята.

Имате нужда от нова крушка? Изберете LED крушка, която може да ви спести до 90% от консумацията на ток в сравнение с онези стари крушки с нагреваеми жички.

Изключете фурната 5 минути по-рано от предвиденото за готвене време, и използвайте остатъчната топлина, за да се сготви ястието напълно. Също така, избягвайте да отваряте вратата на фурната докато готвите. Всеки път, когато го правите, тя губи близо 20% от топлината в нея.

Гладете всички дрехи наведнъж и регулирайте температурата според вида дрехи и тъкани, като започнете с най-дебелите и запазите най-деликатните за последно. По този начин можете да изключите ютията 5 минути преди да свършите с гладенето и така да спестите енергия.

Дори ако имате енергоефективна пералня, за предпочитане са програмите за пране с ниска температура, тъй като именно загряването на водата консумира най-много енергия (програмата, която пере на 30°C ще намали консумацията на електроенергия до 60% в сравнение с програмата на 60°C).


loading...