Отстъпката от 25 ст как да се възползваме от отстъпката за гориво?

От днес официално може да се прилага отстъпката от 25 ст. за гориво. Какво обаче трябва да направят потребителите, за да се възползват?

„От събота вероятно ще се прилага отстъпката от 25 ст. за литър гориво. Участието на бензиностанциите е пожелателно и затова няма да се прилага на всички. В Българската петролна и газова асоциация нямаме информация, че има компания, която няма да участва. Хубаво, когато хората отидат на бензиностанцията, е да попитат дали ще се прилага отстъпката и след това с малкия талон на колата да отидат на касата и да заплатят“, обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му талонът е важен, тъй като автомобилът трябва да бъде на физическо лице и регистрационният номер на автомобила се вписва във фискалния бон, който ще бъде издаден“.

Той поясни, че товарните автомобили от категорията N1 няма да имат възможност да получават отстъпка, дори да са собственост на физически лица.

„За други ограничения в момента не знаем. Има известна несигурност относно високопроходимите автомобили, но чакаме инструкции от Министерството на финансите“, допълни той.

По думите му програмата е предвидена до края на годината или до приключване на 150-те млн., което ще бъде обявено от страна на държавата, ако се случи.

„Надявам се, че цените на горивата ще останат на тези стойности в рамките поне на следващия месец. Основният проблем с горивата в Европа е, че се търсят готови продукти. Това се дължи на факта, че в последните 10 години в Европейския съюз бяха затворени 1/3 от рафинериите, което доведе до този проблем. Няма опасност от недостиг за страната, но когато готовите количества са намалели, съвсем логично е цената да се увеличи. Смятам, че този процес е към края си“, заключи Светослав Бенчев.


loading...