калфин Държавна петролна компания изявления на държавни лидери
Ивайло Калфин

България е сред страните с най-много бензиностанции. Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър относно намерението за създаване на Държавна петролна компания.

Според Калфин, ако говорим за сектори с проблеми, този с горивата е последното място, в което има смисъл да се прави държавна компания. Той изрази предположение, че това му прилича на „някаква намеса на държавата, от която след това ще се покаже частен интерес“.

„Хората очакват държавата да се намеси и да свали цените, независимо как, които да приближи до доходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за хляб, за брашно, ще ви дадат същите отговори, но това не е логика. Ако имаше някаква икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, какъв е бизнес планът за тази компания, за колко би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла около параметрите на една такава компания подсказва, че надали някой мисли за икономическия интерес“, смята Ивайло Калфин.

Той не вижда нито една причина държавата да направи държавна петролна компания с това претенциозно име по подобие на арабските страни, които добиват петрол, с която да прави складове и бензиностанции. По думите му това може да се случи „включително и чрез предоставяне на складовете на Държавния резерв, което и сега ще стане“.

„Държавна петролна компания“ ще взриви пазара на имотиВ момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предуп…May 20 2020skafeto.com

Мярката с намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш няма да проработи, нито ще помогне на бранша, прогнозира още Калфин

„Очевидно е, че министърът на финансите не прави политика с бюджета, той пази бюджета като един счетоводител, който го е страх да не се промени нещо в баланса на компанията“, отбеляза бившият социален министър.

Извънредно: МВР и КЗК запечатаха Българската петролна и газова асоциацияДнес, 20 май 2020 год., Комисията за защита на конкуренцията извърши внезапна проверка на място в оф…May 20 2020skafeto.com

Той обясни, че финансовата стабилност има смисъл, когато държавата помага във време на криза. Един от методите бил фискалната политика или бюджетната политика.

Ние доброволно сме се отказали от този инструмент и се хвалим, че имаме най-ниския дълг в Европа. Най-ниският дълг има смисъл, за да може да генерираш ресурс и да помогнеш на икономиката, когато е в криза. У нас цялото това нещо го няма като разбиране.“, допълмни Калфин.

„Ако политиката се разбира като разхождане на една джипка, която раздава пари, при която трябва да целунеш ръка на премиера – виждаме унизително поведение на кметове, за да получат някой допълнителен лев, е едно. Ако смятаме общите ни пари като нещо, за което всички ние имаме отговорност, и какъв най-добър ефект може да се постигне с тях, е съвсем различно. Политическа промяна ще има, когато българите разберат, че държавата е тяхна, не е на някой владетел, който трябва да пипнеш, за да получиш някаква облага. Държавата е на всички нас и тя трябва да работи за всички еднакво – и за големите, и за малките“, подчерта Ивайло Калфин.
Безлов: „Държавна петролна компания“ трудно ще се реализираДържавните бензиностанции вероятно ще останат само идея без реализация. Има много скептицизъм по таз…May 20 2020skafeto.com

loading...