нои пенсиите
Ивайло Калфин

„От тази година промените в пенсиите се промениха и хората трудно вярват. Има формула, по която се изчисляват на всеки човек пенсиите, стаж, осигуряване и други. Относително е дали от НОИ ще се намалят с 20% пенсиите, защото за всеки е индивидуално. Това, което може да се случи е ако даден човек взима 100 лева пенсия, от НОИ ще ги намалят до 80 и другите ще се получават от частен фонд, каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”, бившият вицепремиер Ивайло Калфин.

„Всяка финансова институция трябва да се регулира от някъде. Както в банките ви взимат такси, така се взимат и такива на пенсионните фондове. Когато дойде моментът за пенсиониране, ако парите са много малко, ще се платят наведнъж. Ако те са над 15% от пенсията, изчислени от продължителността на живота, например 15 години, това означава, че пенсионните фондове го изчисляват на база месеците, за да може да се кажа по колко допълнително ще се изплаща.

Ако е обаче под 15 години, пенсионният фонд ще каже да се избере за колко години и по каква вноска да се превеждат. За съжаление много малко хора ще имат доживотни възнаграждения. Тези, които са осигурявани на максимална сума, ще взимат повече пари, но те ще бъдат много малко“, каза още той.

„Навсякъде по-света най-лошото за един пенсионен модел е той да се променя често. Важното е, че всеки може да избере къде да се осигурява. Дали изцяло в НОИ, може да бъде решено до 5 години преди да се пенсионира. Като започнат да изплащат фондовете, ще се види дали този модел работи добре. При всички случаи трябва да има информация. Успяхме да дадем право на избор“, заяви Калфин.

Още:
Социалният министър огласи кога точно и как ще бъде изплатена втората пенсияПървите пенсии по втория стълб ще бъдат изплатени през есента на 2021 година. Това съобщи социалният…Nov 12 2019skafeto.com

Вече официално – втората ни пенсия изгоря във финансова пирамидаСоциалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората з…Nov 14 2019skafeto.com


loading...