883-ма заразени

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно актуалната ситуация с коронавируса.

Той смята, че трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика.

„Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички“, заяви министърът пред БНР.

В момента на задължителна 7-дневна карантина подлежат всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, считано от датата на последния контакт с потвърдения случай. Поставените под карантина контактни лица, които имат поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19, могат да си направят PCR изследване, след като изминат 72 часа от поставянето им под карантина. В случай на отрицателен резултат, карантината се счита за преустановена от деня на излизане на резултата.

Над 1 300 000 опаковки от ваксините срещу коронавирус са бракувани. Затова вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират, каза още Меджидиев.

Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата.

„От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила“, уточни министърът.

Още за К-19


loading...