караянчева бта

„Оставането на власт удари рейтинга на ГЕРБ, но така постъпва една партия, която има волята да се държи не популистки, а национално отговорно“, това заяви в интервю за БТА председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

„В момента се готвим за парламентарните избори. Веднага след това започваме да работим, за да победим Румен Радев през есента (когато е вотът за държавен глава – б.р.)“, подчерта тя.

По думите й отношението на президента към парламента е станало ясно още в началото на този мандат и през всичките четири години настоящото Народно събрание (НС) е критикувано от него.

В края на мандата Караянчева обобщава работата на парламентарните групи като „много остро противопоставяне, противопоставяне на всяка цена в пленарната зала“.

Според нея коалицията ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е работила и продължава да работи в едни от най-трудните месеци за страната ни. А ГЕРБ е готов отново да управлява.

„Трябва да направим възможното, за да повишим избирателната активност, категорична е председателят на НС. На консултациите при президента подчертах, че манипулациите на политическите ни опоненти за опорочаването на вота само свалят избирателната активност, отблъскват хората“, добави тя.

– Това Народно събрание не беше съвсем обикновено, особено през последната година. Как бихте оценили работата на парламентарните групи?
– Целият мандат беше необикновен. Почти веднага след сформирането на 44-то Народно събрание, започна подготовката за парламентарните инициативи, съпътстващи първото в историята ни европредседателство. Заедно с това започнаха опитите на опозицията да убедят обществото, че предстоящите събития ще са или провал, или поне незначителни.
На 15 ноември 2017 г. БСП за първи път по време на този мандат напусна залата. Независимо от всичко, България и българската администрация се справиха повече от успешно. През 2019 г. отбелязахме тържествено 140-годишнината от подписването на Търновската конституция. БСП се върнаха за кратко от поредния си бойкот за тържественото заседание във Велико Търново. И през последната сесия БСП и ДПС на практика са извън залата, защото не се регистрират преди заседанията.
Не можем да не споменем промените в работата ни, наложени от пандемията. Загубихме един колега, други преболедуваха вируса тежко. Наложи се колеги да се включват дистанционно в заседанията от болничните си стаи.
Междувременно, Народното събрание продължи работата си в нова пленарна зала. С тъга изоставихме красивата и пълна с история сграда срещу паметника на Цар Освободител и отидохме на ново място, съобразено с изискванията на съвремието.
През последното лято различни политически групи се опитаха да опорочат мирния характер на протестите. Въпреки серия от грозни провокации, полицията не позволи погром, какъвто за съжаление и с ужас наблюдавахме преди няколко седмици в столицата на най-старата съвременна демокрация в света. Но пък можахме да видим бесилка, издигната срещу прозорците ни. Искам ясно да подчертая – когато срещу един парламент се издигне бесилка, това не е атака просто срещу управляващото мнозинство. Това е атака срещу цялата институция и, в крайна сметка, срещу демокрацията.
А работата на парламентарните групи през този мандат мога да обобщя с едно изречение – много остро противопоставяне, противопоставяне на всяка цена в пленарната зала, съпътствано с изненадващо кротка колегиална работа в много от парламентарните комисии.

– Какво най-важно свърши 44-то НС, кои закони бихте посочили? И какво остана несвършено?
– Точно в края на мандата на 44-то НС приехме много важно извънредно законодателство, което позволи на правителството на Бойко Борисов да разгърне своите социално-икономически мерки по време на пандемията и да подкрепи бизнеса и гражданите.
През последната година направихме първата и много важна стъпка към елиминирането на феномена „вечен длъжник“. Гласувахме и стратегически решения за страната, свързани с нашата евроатлантическа ориентация, като възлагането на МС да преговаря за самолетите F-16. Не бива да пропускаме и огромния труд, който бе свършен от колегите по време на бюджетните процедури. Припомням, че в края на 2019 г. приехме рекорден бюджет, но за съжаление след това дойде пандемията.

– Успешна ли се оказа коалицията с „Обединени патриоти“ в НС и в управлението?
– Всяка политическа сила, която влиза в коалиция, прави компромиси. Имали сме дебати с партньорите, имали сме неизбежните конфликти, гласували сме различно в зала. Всеки по време на целия мандат си защитаваше програмата, доколкото може. Но пък коалицията работеше и продължава да работи в едни от най-трудните месеци за страната ни. В крайна сметка, мисля, че се справихме добре.

– Възможно ли е отново да сте в коалиция с патриотите в следващия парламент и кабинет, ако след изборите те отново влязат в НС?
– ГЕРБ досега два пъти е влизала в следизборни коалиции. И двата пъти, ако си спомняте, преговорите за коалиране се водеха изключително прозрачно и пред очите на цялото общество. При нас задкулисни договорки няма. След всяка серия от преговори ние излизахме и докладвахме какво и как е постигнато, по кои точки има разбирателство и по кои – не. Ако отново получим мандат за съставяне на правителство, ще действаме по същия начин.

– Как виждате 45-то НС, трудно ли, според Вас, ще се стигне до съставяне на кабинет? ГЕРБ готови ли са да са отново в управлението?
– Всяка партия се явява на избори с намерението да управлява. Да, ГЕРБ сме готови за това. Дали ще се стигне трудно до съставяне на кабинет, не смея да прогнозирам. Истината е, че не знаем как ще изглежда следващият парламент. Самите социолози ни предупреждават, че, заради усложнената от пандемията ситуация, трябва да четем данните с едно наум. Това, което е сигурно на този етап, е, че трябва да направим възможното, за да повишим избирателната активност.
На консултациите при президента подчертах, че манипулациите на политическите ни опоненти за опорочаването на вота само свалят избирателната активност, отблъскват хората, лъжат ги, че гласът им няма тежест. Напротив – всеки глас е от значение. Впрочем, тази тема се повдига от определени политически сили преди всички избори. Човек би казал, че търсят предварително обяснение за очакван незадоволителен резултат.

– Смятате ли, че парламентарният контрол във вида, в който е в момента, е актуален, и трябва ли да се помисли за друга форма?
– Мисля, че разбирам какво имате предвид. Парламентарният контрол на мнозина им изглежда скучен, но всъщност върши изключително важна работа.
От една страна, той помага да се заздрави връзката между народните представители и избирателите им, защото им дава възможност да докладват какво са свършили по даден конкретен проблем. От друга страна, държи изпълнителната власт нащрек. Ще се изненадате колко проблеми на гражданите се решават именно чрез този инструмент.
Съгласна съм, че трябва да има усилие за някаква промяна във формата, която да го направи по-динамичен. Много интересен е блицконтролът на министрите в съответните комисии. Там няма предварително зададени въпроси. Може би трябва да се излъчват и тези заседания онлайн.

– Криехте ли премиера Борисов от отговори на депутатски въпроси, както често твърдяха от опозицията?
– Това е дежурното твърдение на БСП. Погледнете в архива на парламента. Всеки може да се убеди, че има множество тенденциозно зададени въпроси с неправилен адресат, само и само да се каже, че не съм извикала премиера.
По правилник премиерът отговаря на въпроси, касаещи общите политики. Когато въпросите касаят конкретни решения или проблеми от компетенцията на министерствата, препоръчвам на народните представители да преадресират въпросите си към ресорните министри. Факт е, че много малко от тези въпроси се обжалват пред Председателския съвет. За съжаление, доста често колегите губят интерес към отговора. Тезата, че съм крила премиера, е удобна, но невярна.

– Президентът Радев наложи доста вета върху текстове от закони. Означава ли това, че са били недобре обмислени, прибързани или пък продиктувани от лобистки интереси?
– Отношението на президента към парламента стана ясно още в началото на този мандат и през всичките четири години настоящото Народно събрание беше критикувано, поучавано, а понякога – и заплашвано. Да налага вето се превърна в нещо като ежемесечно задължение на президента. В резултат институцията „вето“ девалвира, спря да има такава тежест. За десетте години на двата си мандата Георги Първанов наложи десет вета. Само за четири години Радев наложи над 20.
В същото време той загърби други инструменти и задължения на президентството. Последно е свиквал КСНС в началото на миналия януари, въпреки че по закон трябва да го свиква минимум един път на три месеца. По време на невиждана здравна и икономическа криза той продължава да отказва свикването на КСНС.

– Ще продължите ли заедно със СДС на президентските избори?
– Отново сме в предизборна коалиция със СДС, защото, освен че сме от едно политическо семейство, по време на евроизборите, а на места – и на местните избори, показахме, че можем да работим в синхрон и да постигаме добри резултати.

– Ако сегашните ви коалиционни партньори не попаднат в 45-то НС, с кои формации ГЕРБ може да си партнира или коалира евентуално?
– Не знаем какъв ще е обликът на следващия парламент.

– По време на протестите през лятото бяха ли готови управляващите да се оттеглят предсрочно от властта и какво ви спря?
– Няма друга партия в България, която толкова ясно да е доказала през годините, че не държи властта на всяка цена. Нека обаче да си представим какво щеше да се случи септември – декември, ако бяхме подали оставка и имахме служебно правителство, чието основно задължение е да подготви следващите избори.
Държава без правителство, без парламент, без бюджет в най-тежките засега месеци на пандемията. Отгоре на това, точно тогава течаха преговорите за купуването на ваксини. И след служебния кабинет – формиране на парламент, преговори за съставяне на коалиция, които нямаше да са никак лесни. Месеци безвремие. Да. Оставането на власт удари рейтинга на ГЕРБ, но така постъпва една партия, която има волята да се държи не популистки, а национално отговорно. Премиерът предложи и рестарт с идеята за ВНС. Това на практика отразяваше и исканията на протеста. И това не се прие.

– Обсъждате ли в ГЕРБ номинации за президент и възможно ли е лидерът Борисов да се кандидатира?
– В момента се готвим за парламентарните избори. Веднага след това започваме да работим, за да победим Румен Радев през есента.

– Притесняват ли Ви парламентарните избори. Смятате ли, че машинното гласуване ще бъде успешно?
– Разбира се, че се притеснявам – за здравето на гласуващите и на членовете на комисии, за това колко висока ще е активността. Притеснявам се дали ще има струпвания на хора, дали всички ще изпълняват съвестно разпорежданията за редовна дезинфекция на местата за гласуване. Говоря с колеги от страната. Има много добри идеи как да се гарантира спазването на противоепидемичните мерки при предаването на протоколите след приключването на изборния ден.

– В пандемичната ситуация дали много хора няма да си останат вкъщи? И по-ниската активност ще бъде ли в полза на големите политически играчи?
– По-ниската активност ще е във вреда на цялото общество и на следващия парламент. Никой няма полза от ниска активност.

– Обмисля ли се вариант, ако ГЕРБ спечели, но не намери партньори, да върне мандата?
– Чакайте да видим резултатите.

– Каква кампания очаквате и каква кампания ще проведе ГЕРБ?
– Тя, кампанията, започна още през лятото – мръсна, гадна, обидна. Както винаги, нашата кампания ще бъде за това какво сме направили дотук и какво ще можем да постигнем за гражданите през един следващ мандат. Пожелавам успех на всички участници в изборите!

Виж още:Пак скандал в парламента! Караянчева: Ах, вие от БСП, засрамете се, такова нахалство просто!БСП да се засрамят – колегите в клинично състояние участват в заседанието, за да им осигурят кворум …Dec 4 2020skafeto.com


loading...