катастрофата Караянчева

Прокуратурата няма право да прекратява разследването на катастрофата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева през септември миналата година край Хитрино по нейно искане. Законът не предвижда пострадалият да въздейства върху разследването и да поиска прекратяването му, само защо той е пострадал, тъй като става дума за транспортно престъпление. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод търсенето на истината за пътния инцидент с автомобил на НСО, при който бе ранена парламентарната шефка.

„Пътнотранспортното произшествие (ПТП) е престъпление, с което се занимава прокуратурата и ако се стигне до съд, пострадалият може да заяви, че няма претенции към извършителя. Той обаче няма право да влияе върху решенията на следствените органи и на прокуратурата. Така че нищо не зависи от Цвета Караянчева. Трябва да се установят причините за ПТП-то. Парламентарната шефка може да не търси обезщетение, но тя няма право да казва какво да се прекратява и какво да се образува. Това е работа на прокуратурата”, категоричен е юристът.

„Тъй като случаят с кортежа на НСО се прекратява с разпореждане на прокуратурата, разследването ще бъде прекратено, не защото това прекратяване е законно, а защото няма кой да обжалва акта на прокуратурата”, обясни Божилов.

По думите му има нещо мътно в искането на Караянчева да се прекрати случая с нейната катастрофа и бързата реакция на прокуратурата да изпълни желанието й. „Катастрофата е преди близо година, какво се разследва толкова дълго време?!”, пита юристът.

Припомняме инцидентът с Караянчева стана край Хитрино. Тя беше откарана в болницата в Шумен със счупена ключица и наранени прешлени на гръбначния стълб, а по-късно беше транспортирана с хеликоптер в софийската правителствена болница и оперирана там. „За преглед в болница са транспортирани 2 души – Цвета Караянчева и момиченце на 10 години, пътувало в аудито, което по-късно е освободено“, обяви тогава директорът областната дирекция на МВР в Шумен Ялчън Расим. Впоследствие обаче излязоха медийни публикации, според които детето е прието по-късно в болница за няколко дни. Информация за него не беше давана, докато за състоянието на председателката на парламента се съобщаваше през няколко часа.

Официалното съобщение на МВР за катастрофата пък твърдеше, че колата на Караянчева е ударена от 31-годишна водачка на автомобил, в който са пътували 33-годишният й съпруг и 10-годишно им дете. Полицията твърдеше още, че „на ляв завой жената навлязла в опесъчен участък, загубила контрол над колата и се ударила в насрещно движещия се мерцедес на НСО“, в който пътувала Караянчева. На кадрите на телевизиите от местопроизшествието обаче се видя, че на разклона за село Върбак има място да се разминат три автомобила. Според шуменска медия кортежът е изпреварил тир, но полицията не съобщи нищо за това. 31-годишната жена пък само веднъж се появи пред медии и заяви, че е шофирала с не повече от 80 км/ч.

Впоследствие районната прокуратура в Шумен е образувала досъдебно производство за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда. Не стана известно то да е насочено срещу шофьорката на автомобила, нито беше съобщено, че й е повдигнато обвинение.

По катастрофата остават неизяснени обстоятелствата. Няма обяснение кога станаха готови техническите експертизи за случая, какво установиха те, какво разкриха разследващите, как беше установено, че шофьорът от НСО е невинен, а отговорността пада върху 31-годишната жена.

Не е ясно и какво е установила вътрешната проверка на НСО, която бе започната след инцидента. Ударът е отпред вляво, а обикновено охраняваното лице от НСО се вози отзад вдясно, което породи съмнения, че тя е пътувала без колан в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), за което е предвидена глоба.

Виж още:Без да ѝ мигне окото… Караянчева изрече чиста лъжа от парламентарната трибунаПредседателят на парламента Цвета Караянчева прибягна до чиста лъжа в опит да избяга от отговорност …Sep 17 2020skafeto.com

Караянчева се наежи срещу протестиращите: Аз не позволявам провокацииНяма да позволя провокации в Народното събрание или да се повтори случая с барикадираните медицински…Sep 16 2020skafeto.com

loading...