полицаите Околовръстното

Свидетели на катастрофата на Околовръстното на София, при която загина френски гражданин, твърдят, че е имало очевидна близост между задържания шофьор и полицайка, която присъствала на местопроизшествието, според Bulgaria ON AIR.

„Направи впечатление онази вечер едно непристойно поведение на служител на МВР от „Охранителна полиция“. Тя беше в неестествена близост с извършителя на престъплението и неговия съдружник – кикотене, физически контакт чрез потупване, фамилиарничене и като цяло непристойно поведение на униформен служител, което уронва престижа на многото достойни работещи служители в МВР. Бих казала, че изключително много наподобява случая „Семерджиев“ – като тамошната полицайка“, сподели видяното Биляна Борисова пред Bulgaria ON AIR.

В началото на юли бившият футболист Георги Семерджиев причини катастрофа при скорост над 160 км/ч в центъра на София при хотел „Хемус“, при която загинаха две млади жени. Тогава бе доказано, че полицайка – Симона Радева, е помогнала на Семерджиев да се укрие в дома си след смъртоносния инцидент. И той, както и задържаният шофьор на поршето Любенов, в продължение на години умело е минавал между капките, въпреки издадени десетки фишове, без да му бъде отнета книжката. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви вчера, че към момента няма установен полицейски чадър над Димитър Любенов.

Според информация на свидетели, пожелали анонимност, преди катастрофата на Околовръстното в малките часове на неделя, Любенов е употребил алкохол в заведение на няколко километра от мястото на инцидента. Тогава той поръчал шофьор от фирма, която предлага прибиране със собствения автомобил, но след забавяне, 39-годишният мъж, залитайки, се качил на своето „Порше Панамера“ и потеглил. Кръвната му проба, направена във ВМА, показа 1.73 промила алкохол няколко часа след катастрофата, както и следи от приети наркотици – кокаин.

Оказва се той е поредният с дебело досие от шофьорски нарушения, чиято книжка не е отнета. Според експерти, цитирани от БНТ, проблемът е законодателен.

„Има вратичка в закона, която позволява на тези хора да се измъкват. Вратичката е в това, че за да ви връчат наказателното постановление, след като имате акт, да кажем след употреба на алкохол, трябва да ви намерят, а тези хора започват много успешно да се крият и така с различни трикове на практика, с години може да не им бъде връчено наказателното постановление“, каза Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

И експерти, и прокуратурата от години настояват връчванията да станат електронни и така проблемът да бъде решен, но за промени в Закона така и не се намира време, а може би и желание. Пречка е и правото да се откаже тест за алкохол и наркотици както при рутинна проверка, така и при катастрофа.

„Отказът трябва да бъде криминализиран и трябва да бъде включен като престъпление по НК. Не може да отказвате проба за алкохол и наркотици. По какъв начин нарушава това вашите права и как да обясним на близките на тези загинали, които вече са много загинали вследствие на ПТП-та на водачи употребили алкохол и наркотици, как да обясним на техните близки, че всъщност те са отказали“, каза Диана Русинова.

Виж още:Шофьорът убиец поръчал превоз след пиене, фирмата се забавила и той подкарал поршето39-годишният мъж, който с поршето си предизвика смъртоносна катастрофа на Околовръстното в малките ч…Sep 26 2022skafeto.com

Шофьорът убиец от Околовръстното – и пиян, и дрогиранДрогиран и пиян е бил шофьорът – 39-годишният Димитър Любенов, причинил тежката катастрофа на Околов…Sep 26 2022skafeto.com


loading...