катастрофата на струма

Екип на Нова тв се срещна с четирима от оцелелите македонски граждани след катастрофата на автомагистрала „Струма“. Те са от село Долно Количене в Северна Македония. Пострадалите са с изгаряния и травми, които все още лекуват, но са в домовете си. Две седмици след катастрофата с тях продължава да работи и психолог, за да преодолеят психическата травма от инцидента.

В катастрофата Ебип Паязитовски губи 17-годишния си син и съпругата си. Две седмици по-късно не може да спре да мисли за фаталния инцидент. „Когато се удари, всичко изгасна. Имаше черен дим. Поех дъх и не издишвах. Не знам колко време седях така“, разказва Паязитовски. Поел си въздух, чак когато скочил навън.

Близо до него са Минир и семейството му. Той крещял на шофьора да отвори вратите. „Имаше много дим и се задушавах, паднах. От този момент нищо не помня“, разказва Минир Яшаровски.

През това време някои от будните пътници опитват да счупят стъклото.

„Когато видях дим, счупих прозореца с дясната ръка и скочих. Ударих два пъти и се счупи прозорецът“, разказва Гюла Яшаровска. Повечето хора обаче са били заспали.

„И аз спях. Опитах се да счупя прозореца, но не успях. И оттам не помня какво е станало“, разказва Зулейха Яшаровска.

Оцеляват седем души. Всички те са от последните седалки на автобуса.

„Всичко беше задимено и всички се задушиха. Нямаше време нито за викане за помощ, нито за нищо“, споделя Гюла Яшаровска.

В болница остават за лечение двама от пострадалите.

А в знак на благодарност към страната ни министърът на здравеопазването в Северна Македония покани в Скопие директорът на „Пирогов“ проф. Иван Поромански, където двамата се срещнаха. „Всичките пациенти са добре, сега се поставя акцент върху психологическата подкрепа“, заяви Венко Филипче, министър на здравеопазването на Северна Македония.

Защото спасените трябва да продължат живота си с болката от загубата и спомена от инцидента. „Кой може това да го забрави? Може ли някой?“, пита Минир Яшаровски. „Вярвам, че така ни е било писано. Такава ни е била съдбата“, заявява Ебип Паязитовски.

Разследването на причините за катастрофата продължава.

Виж още:Съобщиха виновника за катастрофата на „Струма“Прокурорът Бисер Михайлов разкри, че има начални доказателства за виновно поведение на водача на авт…Dec 2 2021skafeto.com

Камионът, в който ще се натоварват телата на загиналите на „Струма“, се заклещиПристигна камионът, в който ще натоварят телата на 45-те загинали в катастрофата на автомагистрала „…Dec 2 2021skafeto.com

Опозицията в Скопие: Скрит от властта наркотрафик ли причини трагедията на „Струма“?Водещата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ поиска правителството да отговори дали пр…Nov 29 2021skafeto.com


loading...