стоб

„Много случаи напоследък има, където регистрирани или силно подозрителни за коронавирус, изпадат в паника вкъщи и неистово искат да влязат в средата на коронавирус инфектирани“, заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Вчера дълго време се занимавах с няколко конкретни случая – много кашлял младеж, който се върнал Англия и трябвало на всяка цена да е приет в болница. Това не е основание за хоспитализация“, отсече експертът.

„Имаме няколко категории, които са под карантина“, започна да обяснява той:

Първа категория карантина:

Първите са всички, които отговарят на епидемичния профил на заразени лица с коронавирус – това са пътуващите хора в чужбина – при тях няма доказана инфекция, но са под задължителна карантина заради вероятността от развиване на заболяването. Ако развият инфекции, се обаждат на личния лекар.

Втора категория карантина:

Установени с коронавирус инфекции и с леки оплаквания лица, които не се нуждаят от болнично лечение. Те са в домашна изолация и на домашно лечение. Тези пациенти са много интересни, защото при тях не е хипотетично нищо. Те са доказани. При тях ситуацията с 14 дни не е вярна обаче. Според изследванията, които са направени досега, средният период, в който се изчиства вирусът, е около 20 дни, но има и случаи до 37 дни. Хората не трябва само 2 седмици да са си вкъщи, а минимум 21 – и после да се види чрез проба дали вече са здрави.

Трета категория карантина:

Това са лица със средно тежка клинична картина към тежка. Засега може да приемаме в лечебни заведения тези със средно тежка картина. Дано не стигаме до там да може да приемаме само тези с тежка. В момента има две лица, които са средно тежки и с малко над средно тежка клинична картина.

Виж още:Нов трогателен призив на ген. Мутафчийски: Разберете, трябва да спасим нацията!Медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава …Mar 15 2020skafeto.com

Мутафчийски: Видях снимка на белия дроб на починалата в „Пирогов“ – кошмарнаКошмарна находка на бял дроб, много тежка ситуация. Такава комшарна находка не съм виждал. Това заяв…Mar 12 2020skafeto.com

Проф. Мутафчийски: Излишно е презапасяването с хранаПовечето информация би трябвало да дава повече спокойствие. Това стана ясно от коментара на ръководи…Mar 1 2020skafeto.com

loading...