диалогът продължава

Днес искам да отбележа нещо много важно за държавата. Както забелязахте тази сутрин нямаше кворум в Народното събрание. Какво означава това. Означава, че днес не беше приет Законът за управление на европейските средства. С този акт ние днес рискувахме 2,6 милиарда лева, за които трябваше само този закон да бъде приет, за да влязат тези първи средства от Плана за устойчивост и развитие в икономиката. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет, предава Дир.бг.

По думите му срокът за гласуването на този закон е 30 юни.

„Днес всеки един депутат, който не присъстваше в Народното събрание, беше част от причината да се рискува тази сума. Въпреки че беше свален Никола Минчев и знаем как реагира цяла България, новото мнозинство, което се очертава от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и останалите депутати от ИТН, не можаха да вземат и дори да направят предложение за нов председател на парламента“, добави Петков.

Премиерът попита риторично това ли са принципните ходове, които тези партии правят.

„Как ще обяснят на своите избиратели, че дори още в първия ден, когато можеха нещо да направят заедно, поставиха под риск тези 2,6 милиарда лева. Тази посока трябва да ни ужасява“, заключи той преди да започне заседанието на кабинета.

Петков допълни, че заради несъстоялото се заседание на парламента е провалено и гласуването на промените в Закона за висшето образование.

„Реално заради днешната неспособност на НС да вземе това решение съвместното обучение между различните университети не може да се случи“, каза още той.

Още за политическата криза


loading...