кворум

Втори ден парламентът опита да събере кворум безуспешно, за да работи. След два неуспешни опита с почивка помежду им временният председател на НС Мирослав Иванов разпусна депутатите, предава Дир.бг.

„Днес очевидно няма да можем да работим, очевидно е по-важно правителството да бъде свалено, но не и НС да работи“, каза Иванов и удари звънеца.

Думите му бяха придружени от скандиране „мафия“ от страна на народните представители от бившето мнозинство – ПП, БСП и ДБ. Останалите парламентарни групи отсъстваха от пленарната зала.

При първия опит в залата присъстваха 110 народни представители, а при втория – 112.

След като парламентаристите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ не се регистрираха, Иванов даде почивка до 9.30 за втори опит за събиране на кворума. Той изчака почти до 10.00 часа, но безуспешно, защото отново опозицията не влезе в пленарната зала.

Така се повтори фалстартартът от сряда сутринта, когато парламентът опита на три пъти без резултат да събере мнозинство в пленарната зала за регистрация.

Досега управляващите обвиниха новата коалиция за бойкота, а тя им напомни, че за кворума отговорност носят те.

От „Възраждане“ заявиха, че днес няма да се регистрират и при следващите опити, а това е било тяхното решение след Председателски съвет тази сутрин. Причината е дневният ред, каза Николай Дренчев, но по-късно щяло да има официална позиция на партията.

„Няма да има промяна, след Председателския съвет се взе решение да не се регистрираме днес“, каза депутатът по Нова нюз.

„Заради начина, по който се опитват доскоро управлявалите да продължат работата“, допълни той.

Още за политическата криза


loading...