килограм свинско месо

Свинското месо по Коледа може да ни се стори твърде солено, защото цените му продължават да хвърчат нагоре. Само за този месец сумите на едро скочиха с цели 17 %. Причината за скъпотията е Африканската чума по свинете, заради която бяха унищожени 1/5 от тях. В момента в София килограм свинско месо върви около 12-13 лева, а на едро цената надхвърля 10. Потребители се оплакват, че в някои хранителни магазини купуват мръвката и по 15. Според данни на Комисията по стоковите борси и тържищата това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години.

Още с избухване на заболяването през миналата година цените на свинското тръгнаха рязко нагоре и от 2,50 лв. за килограм живо тегло без ДДС, стигнаха 3,40 лв.

В Европа цената на килограм свинско месо също расте

Проблемът е, че и в европейските страни – големи производители, вече не се предлага месо на ниски цени, а именно оттам се правят доставки за големите търговски вериги у нас. Последиците от африканската чума са големи и за Китай като най-голям производител на свинско.

40 – 50% от стадото в Китай го няма. Т.е. в света до 30 % от свинското липсва. Представяте си когато има толкова голяма липса, какво се случва с цените, обясни Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите.

Няма яснота дали в следващите месеци цените на свинското ще продължават нагоре, но е факт, че африканската чума все още не е овладяна. Оптимистична е прогнозата на Комисията по стоковите борси и тържищата. Според председателя й, паниката затихва и скоро можем да очакваме един урегулиран пазар.

Китай няма да изяде всичкото свинско от Европа. На пазара ще се включи и Северна Америка, така че до месец и половина очаквам стабилизиране на цената на свинското, обеща Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Експертите обаче предупреждават, че докато се възстановят стадата в България, през следващите 1-2 години цените на килограм свинско месо у нас ще останат високи.

Ощв:
Търговци разкриха с какъв трик ни мамят от търговските вериги, че свинското месо е пряснаРозовият цвят на пържолите и свинското месо по щандовете на търговските вериги се дължи на обработка…Nov 12 2019skafeto.com

Подъл удар на търговците: Продават ни свинско набор на Гери-Никол, струва им 2 лева, в магазина е 12По магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско от резервите на Европа на възраст ми…Oct 23 2019skafeto.com

loading...