Кирил Петков папа Франциск

Обещаната среща между премиера Кирил Петков и папа Франциск се състоя на втория ден от посещението на българския държавник в Рим. По впечатленията, които предаде Петков от разговора си с главата на католическата църква, излезе едва ли не, че Франциск е детайлно запознат с политиките на българското правителство и бурно ги одобрява, пише Сега.

ЗА БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

Първото послание, което премиерът е получил от духовника, е било свързано с корупцията. Ето по какъв начин Петков предаде думите на папата пред български журналисти в Рим:

„Първото нещо, което каза, е, че корупцията е болест, и той много вярва, че млади политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Той каза: тази болест е навсякъде, знам, че е и във вашата страна, и поздравявам вашето правителство, че това е основна цел – да се изтръгне тази болест. Той го сравни с болест. Даже показа на своята ръка, като все едно, че е шарка, която тръгва по тялото. Вие, в този момент вика, трябва да продължите това дело, това е много важно.”

Така Петков на практика подсказа, че Франциск лично е посочил него като човека, който ще се пребори с корупцията в България

ЗА ИНФЛАЦИЯТА И ДИАЛОГА С НАРОДНИТЕ МАСИ

Второто съобщение, както го нарече Петков, засяга една изключително актуална и болезнена тема за българите – ръста на инфлацията. Оказва се, че папата споделя една доста удобна за българското правителство позиция. Премиерът ни я предаде така:

„В момента има безпрецедентна световна криза, инфлацията се вдига много в целия свят. Много е важно, не само през медиите, да се срещнете с хората и да им обясните, че вие правите всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството, но този диалог трябва да стане с хората, близко до тях.”

С други думи, Франциск е посъветвал на Петков да предаде на българите, че не могат да очакват много от кабинета в битката с инфлацията, тъй като се дължи на глобални фактори.

ЗА РЕФОРМИТЕ: СТЪПКА ПО СТЪПКА

Третото послание, което предаде Петков, е особено любопитно:

„Друго нещо, което ме посъветва, е, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България, но и с вражески сили от чужди страни, двете битки едновременно ще се водят много трудно. Трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно във всички посоки, което нашето правителство и в момента се опитва да направи.”

Това звучи сякаш засяга хода на реформите в страната, които сега на практика са спрели. Папското съобщение изглежда казва, че в момента темповете на провеждането им неизбежно ще се забавят. А това също е благоприятно за управляващите.

Накрая Петков обобщи разговора така:

„Като цяло, благослови нашата работа и каза, че пътят е правилен.“

КАКВО КАЗВАТ ОТ ВАТИКАНА

От пресцентъра на Ватикана не съобщават подробности, като тези, които представи Кирил Петков. Личният разговор между Франциск и българския премиер е продължил около 20 минути, съобщи сайтът VaticanNews, като се позова на Ватиканския пресцентър. След това е последвала размяна на дарове. Това е свързано с повода за посещението на Петков – годишното честване на Свети Свети Кирил и Методий.

От българска страна на Франциск е била дарена рождественска ясла от вълна, изработена от столичния католически Център „Рождество Христово“. Като втори дар за папата българската делегация е дарила традиционен чипровски килим.
От своя страна папата е отвърнал със серия дарове, включително копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Той е дарил също плакет от Понтификата.
След срещата си с папата Кирил Петков се е срещнал с ватиканския държавен секретар кардинал Пиетро Паролин.

Виж още:Кирил Петков заведе канадката Линда на официална българска визита в РимБългарската делегация, ръководена от министър-председателя Кирил Петков, пристигна в Рим, Италия, къ…May 23 2022skafeto.com


loading...