края на февруари

Сигурно ще пуснем тези дни климатици. Но много внимателно с тях, защото те много бързо изстудяват. Това заяви климатологът доц. Георги Рачев в ефира на Нова телевизия.

„Топличко ще е до 13. Юли месец е максимумът на температурата в България. В следобедните часове се очакват дъждове, предимно в западна България. По морето такова нещо няма да има. Там дори минималните температури ще бъдат високи.

Очаква ни типично влажно, тропично време. Валежите в Източна България рязко се намаляват. Лятото ще прилича на последните две лета, които имахме. 2-3 дни валежи и изпълваме месечната норма. Валежите и градушките, които имаме на места, са много по-опасни“, посочи експертът.

По думите му лятото ще е 115 дни. „И септември ще бъде много хубав и топъл. Почти 4 месеца – юни, юли, август и половината от септември. Октомври вече става студено“, посочи доц. Рачев.

„Чак 38 ще видим дали ще успеем да достигнем днес. Нито Пловдив, нито Хасково, нито Кърджали може да ги уплашим с тези 38 градуса. Максималната температура в равнините и в една отвратителна София е 40 градуса. В Садово преди повече от 104 години бе абсолютният рекорд от 45 градуса“, припомни той.

„Няма никакви индикации от световните центрове, че ще има продължителни засушавания. Искам да припомня, че през 2003 в рамките на 25 дни починаха 75 000 души в района на Бенелюкс. Тогава имаше две последователни топли вълни. Топлото време беше спусъчният механизъм да им се отключат хроничните заболявания“, заяви той, но и допълни – „Слънчевото и топло и сухо време не предполага наличието на К-19 в естествени условия. Но той си живее вътре в нас при 37 градуса на тъмно и влажничко“.

Що се отнася до летните отпуски, доц. Рачев заяви, че вече може да плануваме спокойно. „Тотално може да планираме почивка. Не само на море, но и на планина – чака ни хубаво и приятно време.“

По думите му тази година нещата с туризма не са розови.

„Аз съм песимист. Празничко е. Изтекоха снимки от уикенда, но това е краткотрайният уикенд. Но на нас ни трябват не да кацат 1-2 чартъра, на нас ни трябват да кацат по 50-100 чартъра. Няма го градския туризъм, където като минеш по Витошка всички заведения бяха запълнени. Няма ги нискотарифните полети, където идват да хапнат и пийнат. Трябва туроператорите да се организират, рекламата куца“, заяви още той.

Още от България


loading...