Манолова дебат Спаси София

Разходка във времето от 6 десетилетия назад показва, че кметовете на столицата масово не са родом от София. От 10-ина политици, управлявали най-големия град в България, едва 3-ма са кореняци – това са Александър Янчулев, Александър Каракачанов и Стефан Софиянски. Най-дълго управлявали, с по няколко мандата са Стефан Софиянски и Йорданка Фандъкова, които са били начело на столицата по 10 години.

Все още е жив градоначалникът ни от 60-те – Георги Стоилов, който остава най-възрастният в редицата на местните управници – сега прехвърлил вече 90. Стоилов е родом от Кондофрей и управлява столицата от септември 1967-а до ноември 1971-а. През 71-а щафетата поема икономистът Иван Панев, който е родом от Пловдив. Тогавашният градоначалник идва от управляващите кадри на ЦК на ДКМС.

Петър Междуречки, роден в Неврокоп, оглавява Столична община през 1978-а и продължава да ръководи до 1986-а година. В столицата заживява през 1936 г. Юрист и специалист по външна търговия, той е кадър на Външно министерство. През 60-те, комунистът завежда стокообмена при търговското представителство на България във ФРГ, а през 70-те е посланик на България в западна Германия. През 2010-а бе обявено, че е агент на ДС. Междуречки почина миналата година, на 83-годишна възраст.

След Междуречки, в горещия стол сяда Стефан Нинов, роден в Долни Дъбник. И той е изтъкнат кадър на БКП. По професия, Нинов е строителен инженер, а в политически план – секретар на ДКМС.

Александър Каракачанов застава начело на столицата в периода 1990-1991. Той е кореняк столичанин, икономист, лидер на Зелената партия. По негово време се провеждат първите открити търгове за продажба на недвижима държавна (общинска) собственост.

Когато Зелената партия напуска СДС, Каракачанов става съосновател на СДС-либерали и губи изборите през 1991. Като депутат в НС от коалиция „Обединение за национална спасение“, той е член на Комисията по опазване на околната среда.

Александър Янчулев поема кормилото на града от 1991-а до 1995-а, избран е с бюлетината на СДС. За първи път в историята на Софийска община кметът е избран с пряко гласуване. Янчулев е роден през 1938-а в София. Професор е в УАСГ, където преподава „Технология, организация и икономика на хидротехническото строителство“.

Инженерът е бил депутат от СДС във ВНС, съветник в правителството на Димитър Попов. По негово време се възстановява гербът на София в първоначалния му вид от 1900 г. Изработено е знамето на столицата с възстановения герб.

През 1995-а в Столична община идва синият Стефан Софиянски, който управлява града до 2005-а.

Временно управляващият града Минко Герджиков, който е родом от Троян, поема поста на 30 юни 2005-а, след което е сменен от Бойко Борисов, който е от Банкя. Когато през 2009-а ГЕРБ печели изборите, а Борисов става премиер, Герджиков отново захваща ролята на и.д. кмет до 23-и ноември 2009-а, след което след редовен вот градоначалник става Йорданка Фандъкова. Тя е номинирана за градоначалник за освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост в Столичната община. За нея гласуват и по-малките десни партии като СДС и ДСБ. Печели изборите с 67% от подадените гласове. Сегашният кмет е родом от Самоков, учител по професия. Тя е и първата жена кмет на София.

В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за нов мандат за кмет на Столична община на предстоящите местни избори. На 23 октомври 2011 г. отново печели изборите за кмет на София, а през вота през 2015-а взима трети мандат. На изборите на 27 октомври Фандъкова се кандидатира за 4-и мандат.Горещо проучване: Манолова води на Фандъкова, разликата е малкаМая Манолова води пред Йорданка Фандъкова в надпреварата за кмет на София – за бившия омбудсман биха…Oct 3 2019skafeto.com

loading...